settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a BDSM-ről?

Válasz


A BDSM a bondage/diszciplin/szadizmus/mazochizmus rövidítése (a kiszolgáltatottságból, az alárendeltségből, a megkötözésből és a megkötözöttségből élvezetet merítő szexuális beállítottság/a fenyítésből és a fenyítettségből élvezetet merítő szexuális beállítottság/a gyötrelem és a kín okozásából élvezetet merítő beteges hajlam/a megaláztatásból és a fájdalom elszenvedéséből élvezetet merítő beteges hajlam.) Ez a mozaikszó utalhat azon emberek szubkultúrájára, akiknél a dominancia/alávetettség pszichológiai faktorai a szexuális életüket is áthatják, valamint akik pszichiátriai zavara szadomazoichizmusban nyilvánul meg, ugyanakkor vonatkozhat egyszerűen olyan párok szexuális praktikáira is, akik szexuális kapcsolatuk részeként némi domina/szolga-szerepjátékot is beiktatnak együttlétükbe. Vélhetőleg fölösleges külön kitérnünk arra, hogy a Biblia sem a szexuális kapcsolatok részeként, sem pedig azoktól függetlenül nem említi a BDSM-et.

Ami a “házaságy”-at illeti (Zsidókhoz 13:4), a Biblia nem sok korlátozást szab arra vonatkozóan, hogy egy házaspár szexuális téren mit engedhet meg, és mit nem. A házasságtörés (félrelépés, ún. édeshármas, párcsere stb.) és a pornográfia (fogyasztásának és előállításának) tiltásától eltekintve, melyeket a Biblia egyértelműen és explicite bűnnek nevez, az 1.Korinthusbeliekhez 7:5 igeversben említett “kölcsönös beleegyezés” irányvonala ez esetben is jó alapelvnek bizonyul. Amíg a férj és felesége egy adott szexuális praktika gyakorlása tekintetében teljes egyetértésben vannak egymással, és egyikük sem manipuláció vagy kényszer alatt vesz részt abban, addig Isten szabadságot ad a házaspároknak arra, hogy mi történik a “házaságyban”. Ez a szabadság akár még fekete latex ruha viselését, erőszakmentes megkötözést, és egyes szerepjátékokat is magában foglalhat? A Bibliában semmi olyan nem szerepel, ami kimondottan korlátozná ezen dolgokat.

Ettől eltekintve kendőzetlenül ki kell mondani, hogy a BDSM-nek olyan határozottan sötét vonulatai is vannak, melyekben egy kereszténynek sem szabad részt vennie. A szexuális öröm fájdalomokozás vagy fájdalom-elszenvedés általi kiváltása nincs összhangban azzal, amit a Biblia a szexről mond. A szex a szeretet, a ragaszkodás, a szenvedély, a szelídség, az önzetlenség és az elkötelezettség kifejeződése kell legyen. A házasságon belül a házas felek “egy testté” lesznek (1.Mózes 2:24) – a szex pedig ennek (a szellemi egyesülésnek) a tapintható fizikai kifejeződése kell legyen. Ha fájdalmat, leuralást vagy megalázást viszünk a szexuális érintkezésbe, az még akkor is eltorzítja azt, aminek a szexualitás szánva lett, ha ezen tettek kölcsönös beleegyezésen alapulnak. A BDSM szélsőségesebb megnyilvánulásai – a szó legszorosabb értelmében is – csak úgy bűzlenek a pogány rítusoktól és a nyílt sátánizmustól (a különböző emésztési végtermékeket instrumentalizáló szexuális perverziók ugyanis pontosan ebből a szexuális niche-ből származnak – a fordító megjegyzése), valamint minden kétséget kizáróan istentelen ihletésűek és perverzek.

Ami a BDSM szubkultúrát illeti, a szexuális vagy nem-szexuális színezetű kapcsolatokon belüli leuralásra és/vagy leuraltságra való törekvés látszólag olyan pszichét rejt, amely gazdájának igencsak szüksége van arra, hogy Isten – Jézus Krisztus által – megváltsa őt. Jézus Krisztus azért halt meg, hogy megszabadítson minket a bűntől és annak örök következményeitől (Lukács 4:18; Galátziabeliekhez 5:1). A másokkal való kapcsolataiban Jézus Krisztus mindig (embertársait) szolgáló vezetést tanúsított, nem pedig dominanciát (János 13. fejezete). A leuralás igénye és leuraltság iránti (kéj)vágy pszichésen és szellemileg is egészségtelen. Még ha a BDSM néhány “ártatlan” vagy szórakoztató megnyilvánulása még éppen meg is engedhető a házasság keretein belül, a BDSM keretein belül zajló dolgok túlnyomó többsége távolról sem nevezhető keresztényinek vagy krisztusinak.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a BDSM-ről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries