settings icon
share icon
Kérdés

Mi az Armageddoni csata?

Válasz


Az „Armageddon” kifejezés a héber Har-magedón szóból ered, melynek jelentése: „Megiddó hegye”, és szinonimájává vált annak az eljövendő csatának, amelybe Isten beavatkozik majd, s a bibliai próféciában megígért módon elpusztítja az Antikrisztus seregeit (Jelenések 16:16; 20:1–3, 7–10). Óriási embertömegek fognak részt venni az Armageddoni csatában, mivel minden nemzet összefog majd, hogy harcoljon Krisztus ellen.

Armageddon völgyének pontos helye ismeretlen, mivel Megiddó nevű hegy nincsen. Minthogy azonban a „har” szó dombot is jelenthet, a legvalószínűbb helyszín a megiddói síkságot övező, Jeruzsálemtől csaknem száz kilométerre északra eső dombvidék. Több mint kétszáz csatát vívtak már ebben a térségben. Az Armageddoni csata a megiddói síkságra és a közeli Esdrelon síkságra összpontosul majd, de déli irányban egészen a Bocra néven ismert edomita városig (Ézsaiás 63:1) kiterjed. Armageddon völgye két nagy győzelem kapcsán írta be magát Izráel történelmébe: 1) Bárák itt aratott győzelmet a kánaániak fölött (Bírák 4:15), és 2) Gedeon itt győzte le a midiánitákat (Bírák 7). Ugyanakkor Armageddon két nagy tragédia színhelyéül is szolgált: itt lelte halálát 1) Saul a fiaival együtt (1 Sámuel 31:8), és 2) itt halt meg Jósiás király is (2 Királyok 23:29–30; 2 Krónikák 35:22).

E történelmi események tükrében Armageddon völgye Isten és a gonosz erők végső összecsapásának a jelképévé vált. Az „Armageddon” kifejezés mindössze egy helyen, a Jelenések 16:16-ban fordul elő: „És összegyűjtötték a földkerekség királyait arra a helyre, amelyet héberül Harmagedónnak neveznek” (Károli fordításban: Armageddon). Az Antikrisztushoz hű királyokról van itt szó, akik összegyűlnek, hogy végső csapást mérjenek Izráelre. Armageddonnál tölti ki „Isten haragos indulata borának a poharát” (Jelenések 16:19), és szenved teljes bukást és vereséget az Antikrisztus követőivel együtt. „Armageddon” mára általános értelmű kifejezéssé vált, amely nem kizárólag a Megiddói síkságon vívandó csatára utal, hanem a világ végére általában.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az Armageddoni csata?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries