settings icon
share icon
Kérdés

Mi az Ádámi szövetség?

Válasz


Az Ádámi szövetség két külön szövetségként is felfogható: létezik az édeni szövetség (alapja: a teremtmény ártatlansága), és van a (szoros értelemben vett) Ádámi szövetség (alapja: Isten kegyelme). Az édeni szövetség leírása az 1.Mózes 1:26-30-, valamint 1.Mózes 2:16-17 igehelyeken található. E szövetség részletei a következők:

Az emberiség (férfi és nő) Isten képmására lett teremtve.

Az emberiségnek uralma van az állatvilág felett.

Isten utasításként adja az emberiség számára, hogy szaporodjon és lakja be az egész Földet.

Az emberiség kezdetben vegetáriánus volt (a húsevést csak a Noéval kötött szövetség után vezette be Isten – lásd 1.Mózes 9:3).

A jó és a rossz tudásának fájáról való gyümölcs elfogyasztása tilos (a halál büntetésének bekövetkeztére figyelmeztetve).

Az Ádámi szövetség leírása Mózes első könyvének 3:16-19 igeszakaszában található. Ádám bűne következtében a következő átkok hangzottak el:

Viszály lesz Sátán és Éva és leszármazottai között.
A szülés fájdalmassá válik.
A házasságban viaskodások lesznek.
A föld elátkozottá válik.
A rossz termés (tövisek, bogáncsok) megjelenése.
A túlélés küzdelmes feladattá válik.
A halál megjelenése.
A halál lesz minden élőlény elkerülhetetlen sorsa.

Bár ezek az átkok súlyosak és elháríthatatlanok, az Ádámi szövetségben egy csodálatos kegyelmi ígéret is szerepelt. Az 1.Mózes 3:15 igeverset gyakran nevezik ”ősevangéliumnak” vagy az “első evangéliumnak”. Ott Sátánhoz szólva Isten ezt mondja: “És ellenségeskedést szerzek közötted és az asszony között, a te magod között, és az ő magva között: az neked fejedre tapos, te pedig annak sarkát mardosod.”

Isten tehát azt ígéri, hogy bár az asszonytól született ember megsebesül a viaskodásban, Sátán viszont elpusztul. Az asszony “magva”, aki összetörte a kígyó fejét, nem más, mint Jézus Krisztus (lásd Galátziabeliekhez 4:4 és 1.János 3:8). Isten kegyelmes és megváltó gondviselése még az átok közepette is képes felragyogni.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az Ádámi szövetség?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries