settings icon
share icon
Kérdés

Mi az az Ábrahám keble?

Válasz


Az “Ábrahám keble” kifejezés csak egyszer fordul elő az Újszövetségben, mégpedig a gazdag ember és Lázár történetében (Lukács 16:19-31), mely által Jézus a menny és a pokol valós(s)ágáról tanított. Az igeszakaszban használt görög kolpos szó némileg nehezen értelmezhető, és így nehezen fordítható jól. Ezért lehet, hogy jelentését időnként ekképp is próbálták visszaadni: “Ábrahám mellett”, “Ábrahám karja”, “Ábrahám oldala”.

Világos, hogy az “Ábrahám keble” kifejezése azt a benyomást kelti, hogy Lázár a nyugalom, az elégedettség és a béke helyére került, szinte mintha személyesen Ábrahám (a zsidó történelem nagy tiszteletnek örvendő alakja) lenne védelmezője vagy pártfogója. Ezzel szomorú és éles ellentétben, a gazdag ember kínok között találja magát, és nincs senki, aki segítené, támogatná vagy vigasztalná őt.

Egyes kortárs megközelítésekkel ellentétben a Biblia valóban azt tanítja, hogy mind a mennyország, mind pedig a pokol valóságos hely. Minden valaha élt ember e két hely valamelyikén tölti az örökkévalóságot. Jézus által elbeszélt igaz történet ezt a két különféle sorsot mutatja be. Míg a gazdag ember csak a mának élt, és csupán az itteni, földi létre koncentrált, addig Lázár sok megpróbáltatáson ment keresztül, de közben mégis Istenben bízott. A passzus 22. és 23. versei igencsak jelentőségteljesek: “Lőn pedig, hogy meghala a koldus, és viteték az angyaloktól az Ábrahám kebelébe; meghala pedig a gazdag is, és eltemetteték. És a pokolban felemelé az ő szemeit, kínokban lévén, és látá Ábrahámot távol, és Lázárt annak kebelében.”

A halálra elválásként is gondolhatunk. A fizikai halál során a testünk elválik a lelkünktől/szellemünktől, míg a lelki halál a lelkünk Istentől való elválasztása. Jézus azt tanította, hogy nem a fizikai haláltól kell félnünk, hanem a lelki haláltól kell leginkább tartanunk. Ahogy azt a Lukács 12:4-5 igeszakaszban olvassuk, Jézus a következőket is mondta: “Mondom pedig néktek én barátaimnak: Ne féljetek azoktól, kik a testet ölik meg, és azután többet nem árthatnak. De megmondom néktek, kitől féljetek: Féljetek attól, a ki minekutána megöl, van arra is hatalma, hogy a gyehennára vessen. Bizony, mondom néktek, ettől féljetek.” Az “Ábrahám keble” kifejezés használata azért képezte részét Jézus tanításának, hogy hallgatói figyelmét ezáltal is annak tényére irányítsa, hogy a szó legszorosabb értelmében azon döntésünktől függ, hogy hol töltjük az örökkévalóságot, hogy Istent keressük-e itt a földön, vagy figyelmen kívül hagyjuk Őt.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az az Ábrahám keble?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries