settings icon
share icon
Kérdés

Az olyan könyveknek mint „90 perc a mennyországban" és „23 perc a pokolban" van bibliai alapjuk?

Válasz


A közelmúlt bestsellerjei, Todd Burpo „Igazából mennyország", Don Piper „90 perc a mennyországban" és Bill Wiese „23 perc a pokolban" c. könyve felvetik a kérdést: ad napjainkban Isten látomásokat a mennyről és pokolról? Elképzelhető, hogy Isten elvisz némelyeket a mennybe és/vagy a pokolba, hogy aztán visszaküldje őket, hogy általuk üzenjen? Noha e könyvek népszerűsége előtérbe helyezi a kérdést, maga az elképzelés nem új keletű. Mary Baxter „Amit a pokolról mindenkinek tudnia kell" és „Amit a mennyről mindenkinek tudni lehet", valamint Roberts Liardon „Láttam a mennyet" c. és a hozzájuk hasonló könyvek évek óta elérhetőek. A fő kérdés az, hogy az ilyen állítások szilárd bibliai alapokon állnak-e.

Először is, fontos megjegyezni, hogy persze, Isten TUDNA valakinek látomást adni a mennyről vagy pokolról. Pál apostolnak is adott ilyen látomást a 2Korinthus 12:1-6-ban. Ézsaiás a könyve 6. fejezetében beszámol egy lenyűgöző élményről. Igen, lehetséges, hogy Piper, Wiese, Baxter és mások tényleg jártak a mennyben/pokolban, majd visszajöttek. Végső soron csak Isten tudja, hogy ezek az állítások igazak-e, vagy téves érzetek, túlzások vagy ami még rosszabb, közönséges megtévesztés eredményei. Az egyetlen módja a tisztánlátásnak az, ha összevetjük a látomásokat és megtapasztalásokat Isten igéjével.

Ha Isten valóban látomásokat adott a mennyről vagy a pokolról, akkor egy dologban biztosak lehetünk: azoknak teljes mértékben összhangban kell lenniük az igével. Egy Istentől származó látomás semmiképp sem mondhatna ellen olyan igeszakaszoknak mint a Jelenések 21-22. Továbbá, ha Isten több embernek is tényleg adna látomásokat a mennyről vagy pokolról, akkor ezek a látomások semmilyen formában nem mondanának ellent egymásnak. Igen, lehetnének eltérő látomások, és más-más részletet emelhetnének ki, de ellent nem mondhatnának.

Minden könyv esetében, amelyet ember írt, ez az eljárás: „mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg, a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok" (1Thesszalonika 5:21-22). Ha elolvasod ezeket a könyveket, használd az ítélőképességedet. Mindig vesd össze a szerző állításait a Szentírással. És ami a legfontosabb, soha ne hagyd, hogy valaki más tapasztalata vagy értelmezése befolyásolja a Szentírás megértését. A Szentírást kell arra használni, hogy értékeljük és értelmezzük a tapasztalatot, nem fordítva. Legyen áldásodra és bátorításodra az, ami másokkal történt, de ne engedd, hogy az ő tapasztalataik legyenek a hited és az Istennel való járás alapjai.

Általánosságban véve Don Piper „90 perc a mennyországban" és Todd Burpo „Igazából mennyország" c. könyvét találtuk a legbiblikusabbnak és leghihetőbbnek. Úgy tűnik, Piper és Burpon alázattal és őszinteséggel közelítik meg a témát. Akár valóban Istentől származtak a látomások, akár nem, az élmények csodaszámba mennek. Ismétlem azonban, hogy úgy olvassuk őket, hogy közben használjuk a józan ítélőképességünket, és tartsuk a Bibliát az igazság abszolút mértékű forrásának.

Amikor Pál apostol „elragadtatott a paradicsomba, … olyan kimondhatatlan beszédeket hallott, amelyeket nem szabad embernek elmondania" (2Korinthus 12:4). Hasonlóképpen János apostol (Jelenések 10:3-4) és Dániel próféta (Dániel 8:26, 9:24, 12:4) is azt az utasítást kapta, hogy a látomások részleteit tartsák titokban. Furcsa lenne, ha Isten azt mondta volna Pálnak, Dánielnek és Jánosnak, hogy a részletekről ne számoljanak be, majd több mint 2000 évvel később még nagyszerűbb látomásokat adott volna mai embereknek, és megengedte volna, hogy mindenről beszámoljanak. Arra bátorítunk, hogy az ilyen mennyben és pokolban tett látogatásokról szóló könyveket szkeptikusan, és ami még fontosabb, biblikus szemszegből közelítsünk meg.

EnglishVissza a magyar oldalra

Az olyan könyveknek mint „90 perc a mennyországban" és „23 perc a pokolban" van bibliai alapjuk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries