settings icon
share icon
Kérdés

Mi a 666 jelentése?

Válasz


A Jelenések 13 végén, amely a fenevadról (Antikrisztus) és hamis prófétájáról ír, azt olvassuk: „Itt van helye a bölcsességnek! Akinek van értelme, számítsa ki a fenevad számát, mert egy embernek a száma az. Az ő száma pedig hatszázhatvanhat" (18.v.). A 666-os szám valamilyen módon a fenevadat azonosítja. A Jelenések 13 a fenevad jeléről is beszél (16-17.v.), és a közvélemény gyakran a 666-os számot tartja a jelnek; viszont a fenevad jele és a 666 két külön dolognak tűnik. A fenevad jele egy olyasvalami, amit az embereknek viselniük kell ahhoz, hogy vásárolni és eladni tudjanak. A 666 pedig valamiképpen a fenevad/Antikrisztus száma. Persze, a szám része lehet a jelnek, de a Biblia nem köti egyértelműen össze a kettőt.

A 666 jelentése titok, és úgy tűnik, hogy János apostol, a Szentlélek vezetését követve, annak is szánta. Kiszámítása János szerint bölcsességet igényel. A gemátria (egy adott név vagy szó minden betűjéhez számértéket társítanak, és ezeknek a számoknak a kombinálásával jutnak el egy végösszeghez) segítségével néhányan már azonosították az Antikrisztust a világtörténelem különböző alakjaival. Néhány népszerű elképzelés célpontja volt Néró császár, Ronald Wilson Reagan, Mihail Gorbacsov illetve néhány római katolikus pápa. Elképesztő, mire nem vetemednek némelyek, hogy kihozzák az illető nevéből a 666-ot. Kellő matematikai bravúrozás alkalmazásával gyakorlatilag bármelyik névből ki lehet hozni a 666-ot.

Érdekes megfigyelni, hogy a Jelenések néhány ősi görög kéziratában a 666 helyett 616 szerepel. A kéziratok bizonyítékai erősen a 666 mellett szólnak, de a 616-os olvasat arra késztet, hogy lassítsunk, mielőtt a számológépeknek esnénk.

A 666 valamilyen módon a fenevadat azonosítja, de hogy konkrétan miként kapcsolódik a 666 a fenevadhoz, az nem a Jelenések 13:18 legfőbb üzenete. A Biblia gyakran használja a 7-es számot Istenre és a teljességre. A hatos számot az ember számának tartják, akit Isten a hatodik napon teremtett, és aki mindig „híjával van" Istennek. A fenevad/Antikrisztus arra fog törekedni, hogy Istenhez hasonlítson. Feltehetőleg Istennek is fogja vallani magát. De ahogy a 6-os híjával van a 7-esnek, úgy a fenevadnak/Antikrisztusnak is, a maga hatosainak a „háromságában", végső soron nem fog sikerülni leküzdeni Istent.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a 666 jelentése?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries