settings icon
share icon
Kérdés

Ki a 24 vén a Jelenések könyvében?

Válasz


A Jelenések 4:4-ben ez áll: „A trónus körül láttam huszonnégy trónt, és a trónusokon huszonnégy vént, amint ott ültek fehér ruhába öltözve, és a fejükön aranykorona." A Jelenések könyve sehol nem mondja meg, kire utal a 24 vén. Legnagyobb valószínűség szerint azonban az Egyházat jelképezik. Néhányan úgy vélik, hogy angyalok, de ez nem valószínű. Mivel trónokon ülnek, arra következtethetünk, hogy Krisztussal együtt uralkodnak. A Szentírásban sehol nem látjuk, hogy az angyalok uralkodnának vagy trónon ülnének. Az Egyházról azonban többször is olvassuk, hogy együtt uralkodik Krisztussal (Jelenések 2:26-27, 5:10, 20:4; Máté 19:28; Lukács 22:30).

Továbbá, a „vénnek" fordított görög szó sehol máshol nem utal angyalokra, csak emberekre, különösen egy bizonyos kort megért férfiakra, akik elég érettek ahhoz, hogy az egyházat vezethessék. A vén szót helytelen lenne az angyalokra alkalmazni, hiszen azok nem korosodnak. A viseletük szintén arra enged következtetni, hogy férfiakról van szó. Noha az angyalok is fehérben jelennek meg, a fehér ruhát hívőken látjuk gyakrabban, ezzel jelképezvén, hogy Krisztus igazságossága ránk ruházódott a megváltás során (Jelenések 3:5, 18; 19:8).

A vének által hordott aranykorona szintén arra utal, hogy férfiakról van szó, nem angyalokról. Isten sehol nem ígér az angyaloknak koronát, és sehol nem látjuk, hogy az angyalok koronát viselnének. A koronának fordított szó győzelmi koronára utal, amelyet – Krisztus ígéretéhez híven – azok hordtak, akik sikeresen versenyeztek és győztek (Jelenések 2:10, 2Timóteus 4:8, Jakab 1:12).

Némelyek úgy vélik, hogy a 24 vén Izraelt jelképezi, de a látomás idején Izrael, mint nép, még nem volt megváltva. Ugyanezen oknál fogva a nyomorúság szentjeire sem vonatkozhat: még nem mindenki volt megtérve János látomása idején. A legvalószínűbb lehetőség az, hogy a vének az elragadt Egyházat jelképezik, amely a megváltás dalait zengik (Jelenések 5:8-10). A győzelem koronáit viselik, és bementek arra a helyre, amelyet a Megváltójuk készített nekik (János 14:1-4).

EnglishVissza a magyar oldalra

Ki a 24 vén a Jelenések könyvében?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries