settings icon
share icon
Pitanje

Želim dijete, ali moj muž ne želi. Što nam je činiti?

Odgovor


Biblija proglašava djecu blagoslovom. Psalam 127,3 kaže: „Evo, djeca su baština GOSPODINOVA, i plod utrobe nagrada je njegova.“ To je u suprotnosti s načinom na koji veći dio svijeta gleda na djecu – kao na smetnju i teret. Na djecu se ne smije gledati kao na prepreku.

Nedostatak želje za djecom ponekad proizlazi iz sebičnih motiva. Neki ljudi ne žele djecu jer se žele usredotočiti na sebe, svoju karijeru i svoj novac. Ne žele biti „vezani“ ili odustati od svojih skupih automobila, domova ili odmora. Ovakav stav je grešan. Drugi ne žele djecu zbog straha da neće biti uspješni roditelji ili da si neće moći priuštiti pravilni odgoj djeteta. Neki strahuju od samog poroda. Bog je dovoljno velik da se nosi s tim strahovima. Za druge, ne željeti djecu ima veze s ranama iz bolnih prošlih iskustava. Bog može donijeti ozdravljenje tim povredama. Za treće, razlog zašto ne žele djecu mogao bi potjecati iz nečeg posve drugog.

Bez poznavanja razloga zašto ne želite imati djecu, teško je utvrditi jesu li osjećaji „pogrešni“ ili ne. Postoje li zdravstveni problemi? Postoje li neriješena pitanja iz djetinjstva? To su stvari o kojima treba razgovarati između supružnika, a po potrebi treba potražiti i kršćansko bračno savjetovanje.

Naša bi predanost kao kršćana prije svega trebala biti Bogu, koji kaže da su djeca blagoslov. Nakon toga najvažniji je odnos s našim supružnikom. Ako je supružniku jako važno imati djecu, to svakako treba uzeti u obzir sa stavom poštovanja i pokornosti (vidi Efežanima 5,21-33). Praktično govoreći, ovo je tema o kojoj bi se trebalo temeljito raspraviti prije braka.

Posvetimo li se molitvi, čitanju Biblije i rezoniranju, Bog će nam otkriti svoju volju ako ga stavimo na prvo mjesto. Rimljanima 12,2 izjavljuje: „I ne suobličujte se ovome svijetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svoga uma: da možete prosuditi što je to dobra i ugodna i savršena volja Božja.“

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Želim dijete, ali moj muž ne želi. Što nam je činiti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries