settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu nadvladati osjećaje odbačenosti?

Odgovor


Svi smo skloni razočarenju i osjećajima odbačenosti, a to osobito vrijedi nakon slomljenog odnosa. Međutim, kao nanovorođeni vjernici imamo resurs u Božjoj Riječi koji nam može donijeti utjehu i objasniti situaciju. Nečije odbacivanje ne znači da nismo voljeni. No, toj odbačenosti možemo dozvoliti da odredi kako ćemo se osjećati i dozvoliti tom osjećaju da utječe na našu ideju o tome tko smo, ili možemo odlučiti nastaviti dalje na temelju nečega što je neusporedivo trajnije.

Što je to? Za vjernike, to naš položaj u Kristu. Kada se nanovo rodimo, prihvaćeni smo. „Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Onaj koji nas blagoslovi svakim duhovnim blagoslovom u nebesima, u Kristu. Jer u njemu nas izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim u ljubavi, predodredivši nas za posinjenje po Isusu Kristu, za sebe, po dobrohotnosti svoje volje, na hvalu slave milosti njegove kojom nas pomilova u Ljubljenome“ (Efežanima 1,3-6 VB).

Iako to ne zaslužujemo niti možemo zaraditi (Efežanima 2,8-9), Gospodin Isus Krist nas je blagoslovio svakim duhovnim blagoslovom i u sebi nas učinio prihvaćenima. Ovo prihvaćanje je Njegov dar milosti, a nadilazi sve osjećaje koje možemo imati jer se ne temelje na stvarnosti Božje Riječi. Kada tu istinu prisvojimo vjerom, ona postaje stvarnost u našim srcima i životima.

Živjeti u skladu s našim osjećajima je bolno. Bit ćemo povrijeđeni i razočarani, jer živimo u palom svijetu. Kako reagiramo na tu bol i razočaranost ili će nam omogućiti da rastemo jači u našem hodu s Gospodinom ili će značiti da hodamo povrijeđeni. Oba ishoda su naš izbor. Bog nam omogućuje da kroz razočarenja u životu hodamo sa spoznajom da za nas djeluje Njegova providnost. Njegova milost i utjeha su naši dok se odmaramo u Njemu. Svako nanovorođeno Božje dijete ima sve ove providnosti i blagoslove u Kristu, ali moramo se odlučiti da ćemo ih koristiti. To je kao da imamo milijun dolara u banci, ali odlučimo umrijeti od gladi jer ne koristimo novac za kupnju hrane.

Kao vjernike nas ne definiraju naši prošli padovi i razočarenja niti odbacivanja drugih. Definira nas činjenica da smo Božja djeca, nanovo rođeni u novosti života i obdareni svakim duhovnim blagoslovom i prihvaćeni u Kristu Isusu. To je odlučujući faktor kada je u pitanju pobjedonosni život. Možemo ili hodati u vlastitoj snazi i kako to apostol Pavao naziva, našem „tijelu“, ili možemo hodati u sili Duha Svetoga. Naš je izbor. Bog nam je dao svu opremu (Efežanima 6,11-18), ali na nama je da je po vjeri stavimo na sebe.

Stoga, ako ste Božje dijete, možda ćete trpjeti razočarenje u ovom životu, ali kao dijete Kralja ova odbačenost je samo mala prepreka. Možete odabrati i zahtijevati baštinu djeteta Božjeg i nastaviti dalje u milosti. Opraštanje drugima i sebi je dar kojeg možete dijeliti, budući da je to dar kojeg ste dobili od Gospodina Isusa Krista (Efežanima 4,32).
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu nadvladati osjećaje odbačenosti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries