Kako mogu nadvladati osjećaje odbačenosti?Pitanje: Kako mogu nadvladati osjećaje odbačenosti?

Odgovor:
Svi smo skloni razočarenju i osjećajima odbačenosti, a to osobito vrijedi nakon slomljenog odnosa. Međutim, kao nanovorođeni vjernici imamo resurs u Božjoj Riječi koji nam može donijeti utjehu i objasniti situaciju. Nečije odbacivanje ne znači da nismo voljeni. No, toj odbačenosti možemo dozvoliti da odredi kako ćemo se osjećati i dozvoliti tom osjećaju da utječe na našu ideju o tome tko smo, ili možemo odlučiti nastaviti dalje na temelju nečega što je neusporedivo trajnije.

Što je to? Za vjernike, to naš položaj u Kristu. Kada se nanovo rodimo, prihvaćeni smo. „Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Onaj koji nas blagoslovi svakim duhovnim blagoslovom u nebesima, u Kristu. Jer u njemu nas izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim u ljubavi, predodredivši nas za posinjenje po Isusu Kristu, za sebe, po dobrohotnosti svoje volje, na hvalu slave milosti njegove kojom nas pomilova u Ljubljenome“ (Efežanima 1,3-6 VB).

Iako to ne zaslužujemo niti možemo zaraditi (Efežanima 2,8-9), Gospodin Isus Krist nas je blagoslovio svakim duhovnim blagoslovom i u sebi nas učinio prihvaćenima. Ovo prihvaćanje je Njegov dar milosti, a nadilazi sve osjećaje koje možemo imati jer se ne temelje na stvarnosti Božje Riječi. Kada tu istinu prisvojimo vjerom, ona postaje stvarnost u našim srcima i životima.

Živjeti u skladu s našim osjećajima je bolno. Bit ćemo povrijeđeni i razočarani, jer živimo u palom svijetu. Kako reagiramo na tu bol i razočaranost ili će nam omogućiti da rastemo jači u našem hodu s Gospodinom ili će značiti da hodamo povrijeđeni. Oba ishoda su naš izbor. Bog nam omogućuje da kroz razočarenja u životu hodamo sa spoznajom da za nas djeluje Njegova providnost. Njegova milost i utjeha su naši dok se odmaramo u Njemu. Svako nanovorođeno Božje dijete ima sve ove providnosti i blagoslove u Kristu, ali moramo se odlučiti da ćemo ih koristiti. To je kao da imamo milijun dolara u banci, ali odlučimo umrijeti od gladi jer ne koristimo novac za kupnju hrane.

Kao vjernike nas ne definiraju naši prošli padovi i razočarenja niti odbacivanja drugih. Definira nas činjenica da smo Božja djeca, nanovo rođeni u novosti života i obdareni svakim duhovnim blagoslovom i prihvaćeni u Kristu Isusu. To je odlučujući faktor kada je u pitanju pobjedonosni život. Možemo ili hodati u vlastitoj snazi i kako to apostol Pavao naziva, našem „tijelu“, ili možemo hodati u sili Duha Svetoga. Naš je izbor. Bog nam je dao svu opremu (Efežanima 6,11-18), ali na nama je da je po vjeri stavimo na sebe.

Stoga, ako ste Božje dijete, možda ćete trpjeti razočarenje u ovom životu, ali kao dijete Kralja ova odbačenost je samo mala prepreka. Možete odabrati i zahtijevati baštinu djeteta Božjeg i nastaviti dalje u milosti. Opraštanje drugima i sebi je dar kojeg možete dijeliti, budući da je to dar kojeg ste dobili od Gospodina Isusa Krista (Efežanima 4,32).
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicuKako mogu nadvladati osjećaje odbačenosti?