settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς μπορούν οι έγγαμοι χριστιανοί ν’ αποφεύγουν τους εξωσυζυγικούς δεσμούς;

ΑπάντησηΜια εξωσυζυγική σχέση συμβαίνει όταν ένα έγγαμο πρόσωπο αναπτύσσει συναισθηματική οικειότητα και στήριξη με κάποιο πρόσωπο που δεν είναι σύζυγος του/της. Η συναισθηματική εγγύτητα με κάποιο πρόσωπο που δεν είναι σύζυγος μπορεί να έχει καταστροφικό αποτέλεσμα στην σχέση του γάμου· πλέον αυτού, η συναισθηματική οικειότητα εξελίσσεται συχνά σε φυσική οικειότητα που οδηγεί σε καταστροφή. Πολλοί άνθρωποι αρνούνται την σοβαρότητα τών εξωσυζυγικών σχέσεων αλλά τέτοιες σχέσεις δεν είναι ακίνδυνες και μπορούν να καταστρέψουν γάμους και οικογένειες.

Οι σύζυγοι πρέπει να γίνονται μεταξύ τους κοινωνοί τών προβλημάτων, των συναισθημάτων και των αναγκών και ν’ αποφασίζουν τα όρια για το τι και με ποιους μπορούν να γίνονται κοινωνοί εκτός πλαισίου γάμου. Είναι υγιές να έχουν φιλίες εκτός γάμου αλλά αν βασίζονται στους τρίτους για να ικανοποιήσουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες, αυτό θα καταστεί πειρασμός, ιδιαιτέρως όταν οι σύζυγοι ξοδεύουν αρκετό χρόνο χωριστά. Η διάθεση αρκετού χρόνου με συνεργάτες και άλλους μπορεί να καταστεί υποκατάστατο τής συναισθηματικής στήριξης τού/τής συζύγου. Οι εργασιακές σχέσεις και οι φιλίες χρειάζεται να οριοθετούνται καταλλήλως για να διασφαλίζεται ότι δεν καθίστανται ανάρμοστες.

Υπάρχουν σημάδια που προειδοποιούν ότι μια αθώα σχέση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξωσυζυγικό δεσμό. Όταν αρχίζουμε να νιώθουμε την ανάγκη να αποκρύψουμε πτυχές μιας σχέσης, ξεπερνάμε την γραμμή προς μια απαγορευμένη περιοχή. Η συναισθηματική απόσταση μεταξύ συζύγων ή η αύξηση σε αριθμό τών διαπληκτισμών μπορεί ν’ αποτελεί ένδειξη πως ένας σύζυγος στρέφεται σε τρίτο πρόσωπο για εγγύτητα. Η οικειότητα απαιτεί εγγύτητα και αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν ένας σύζυγος προσεγγίζει κάποιο πρόσωπο εκτός γάμου.

Οι χριστιανοί πρέπει να προστατεύονται από τον πειρασμό να στηριχτούν πάνω σε κάποιο πρόσωπο εκτός του/της συζύγου που ο Θεός τούς έχει δώσει. Να μερικές σοφές επιλογές:

1. Μην διαθέτεις χρόνο μόνος με πρόσωπο του άλλου φύλου, ιδιαιτέρως με πρόσωπο προς το οποίο νιώθεις έλξη.
2. Μην διαθέτεις περισσότερο χρόνο με κάποιο άλλο πρόσωπο απ’ ό,τι με τον/την σύζυγό σου.
3. Μην κάνεις γνωστές λεπτομέρειες τής ζωής σου σε κάποιον άλλον πριν τις γνωστοποιήσεις στον/στην σύζυγό σου.
4. Η ζωή σου να είναι διάφανη. Κάνε το κάθε τι ως εάν ο/η σύζυγός σου να είναι παρών/παρούσα.
5. Αφιέρωσε προσωπικό χρόνο σε προσευχή και βιβλική μελέτη. Ζήτα από τον Θεό να φτιάξει έναν φράκτη γύρω από τον γάμο σου (Ιώβ 1:10).
6. Διατήρησε την σκέψη σου καθαρή. Μην φιλοξενείς φαντασιώσεις σχετικές με άλλους ανθρώπους.
7. Σχεδίαζε να διαθέτεις χρόνο με τον/την σύζυγό σου σε καθημερινή, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση και χρησιμοποίει αυτόν τον χρόνο για να οικοδομήσεις συναισθηματική εγγύτητα.

Ολες αυτές οι επιλογές βοηθούν τους χριστιανούς να εντοπίσουν τις αδύναμες περιοχές και ν’ αποφύγουν τον πειρασμό τών εξωσυζυγικών δεσμών.

Οι χριστιανικές προτεραιότητες τοποθετούν τον γάμο και την οικογένεια στην δεύτερη θέση μετά τον Κύριο. Ο Θεός είναι ο μόνος που μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες μας και Αυτός είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Ο Θεός σχεδίασε με τον γάμο να ενώσει δύο ανθρώπους σε μία σάρκα (Γένεση 2:24). Θέλει ν’ αυξάνουν μαζί και να μην επιτρέπουν σε κανέναν να τους χωρίσει (Ματθαίος 19:6). Οι σύζυγοι πρέπει να εκτιμούν την σχέση τους όπως την εκτιμάει ο Κύριος και να βρίσκουν τρόπους να την ενδυναμώνουν και να οικοδομούν εγγύτητα. Ακόμη, ο Κύριος απαγορεύει την μοιχεία ή την επιθυμία για πρόσωπο εκτός γάμου (Παροιμίες 6:25, Εξοδος 20:14, Ματθαίος 5:28). Οι άνθρωποι που εκτρέπονται από το σχέδιο τού Κυρίου για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους αμαρτάνουν εναντίον τού Θεού και διαλύουν δυνητικά τις σχέσεις τους (Παροιμίες 6:32, Α΄ Κορινθίους 6:9-20).

Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο πιστεύουν ότι οι σύζυγοι χρειάζονται «χώρο» που φτάνει ως το σημείο να διάγουν χωριστή ζωή προκειμένου να έχουν μια υγιή σχέση. Κατά κανένα τρόπο η Αγία Γραφή δεν υποστηρίζει την συνεξάρτηση. Ενας γάμος, όμως, είναι εξ ορισμού μια ζωή που την έχουν σχεδιάσει δύο και την βιώνουν μαζί· πρόκειται για αλληλεξάρτηση. Εκείνοι που δεν κατανοούν το σχέδιο τού Θεού για τον γάμο μπορεί να σκέπτονται πως δεν είναι υγιές να έχουν τα πάντα κοινά μ’ ένα πρόσωπο, αλλά αυτό είναι που καθιστά τον γάμο διαφορετικό από κάθε άλλη σχέση. Είναι μια ευλογημένη ένωση δύο ανθρώπων και αντικατοπτρίζει την ένωση τού Χριστού με την εκκλησία Του.

Η ανάπτυξη οικειότητας με πρόσωπο που δεν είναι σύζυγος, είτε πρόκειται για φυσική οικειότητα είτε για συναισθηματική, συνιστά αμαρτία και βιάζει την εμπιστοσύνη.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορούν οι έγγαμοι χριστιανοί ν’ αποφεύγουν τους εξωσυζυγικούς δεσμούς;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries