settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява ционизмът/християнскиятционизъм?

Отговор


Ционизмът, зародил се просто като политическо движение, днес е станал по-скоро идеология отколкото нещо друго. Ционизмът е международно движение за завръщането на еврейския народ в Цион, земята на Израел, като упражнява правото да запази властта да управлява държавата Израел, която им е била обещана в еврейските Писания. Корените на ционизма се намират в Битие глави 12 и 15, в които Бог сключва завет с Авраам като му обещава, че наследниците му ще наследят земята между Египет и река Ефрат.

Поради факта, че ционизмът е започнал като политическо движение, сред светските неевреи и нерелигиозните евреи битува мнението, че религиозното минало на еврейския народ няма нищо общо с ционизма. Спори се, че ционизмът бил ответна реакция на еврейския народ на световното преследване по време на Първата и Втората световна война. Нито един народ не желаел да ги приеме, затова те били принудени да създадат своя собствена нация като земята на техните предци била най-подходящото място.

Независимо от това ционисткото движение, започнало в края на 90-те години на 19 в., осъществило докрай целите си през 1948 г., когато Израел бил официално признат като държава и получил от Организацията на обединените нации суверенитет като нация в Палестина. Тогава технически завършило политическото ционистко движение и започнала идеологията на ционизма и като такава станала широко дискутирана тема. Някои биха казали, че ционизмът е станал мотивация за расизъм или реакция срещу антисемитизма. Други вярват, че ционизмът както съществува понастоящем е просто еврейски патриотизъм.

Християнският ционизъм е свързван с еврейския ционизъм. Християнският ционизъм е просто нееврейска подкрепа на еврейския ционизъм като се основава на обещанията към Израел, коитосе намират в Библията, пасажи като Еремия 32 и Езекил 34. Християнските ционисти са главно евангелисти и по всякакъв възможен начин дават подкрепа на еврейската държава Израел. Завръщането на евреите в Обетованата земя е изпълнението на пророчеството и на него се гледа особено от диспенсационалистите като на белег, че светът е навлязъл в последните времена.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява ционизмът/християнскиятционизъм?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries