settings icon
share icon
Въпрос

Трябва ли християните да насърчават световния мир?

Отговор


Световният мир е красив идеал, но такъв, който ще се осъществи само, когато Исус се завърне (Откровение 21:4). До това време никога няма да настъпи мир в целия свят. Исус казвал, че до деня на Неговото идване ще има „войни и слухове за войни“ и че „ще се надигне нация против нация и царство против царство“ (Матей 24:6-7). Никога не е имало време в световната история някъде някой да не е воювал с някого другиго. Независимо дали е било война, включваща дузина народи или местна схватка, включваща племена или кланове, хората винаги са воювали един с друг.

Допринасянето за световния мир, дори като знаем, че човешките същества, без значение колко усилено се опитват, никога няма да могат да го постигнат, не е библейско. Въпреки че даването за благотворителност, насърчаването на толерантността и споделянето със сигурност са правилни за християните, ние трябва да го правим това в името на Исус като разбираме, че само Той ще донесе световен мир. Докато всяко коляно не се преклони и всеки език не признае, че Исус Христос е Господ (Филипяни 2:10), няма да има истински и траен мир. До това време християните трябва да „търсят мир с всички и онова освещение, без което никой няма да види Господа“ (Евреи 12:14).

Като християни трябва да насърчаваме мир вместо конфликт като помним, че пълен мир никога няма да бъде постигнат с нашите собствени усилия поради греховното състояние на човека. Нашата вяра остава в Бог и Исус Христос, Княза на мира. Докато Той дойде да обнови света и да донесе истински мир световният мир ще остане малко повече от мечта. Нашата най-важна задача е да убеждаваме другите за тяхната нужда от Спасителя, който е Единственият, който може да допринесе за мира между хората и Бог. „И тъй, оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога, чрез нашия Господ Исус Христос“ (Римляни 5:1). Следователно, това е начинът, по който допринасяме за световния мир – като донасяме на света посланието за мир с Бог: бъдете помирени с Бог чрез Христос (2 Коринтяни 5:20).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Трябва ли християните да насърчават световния мир?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries