settings icon
share icon
Въпрос

Защо трябва да говоря за вярата си на работното място?

Отговор


Като последователи на Христос има много причини, поради които трябва да сме готови да споделяме вярата си при всякакви обстоятелства. В случая с нашето работно място има още едно съображение. Като служители, ние се ангажирахме да предоставим на нашия работодател пълната полза от нашите услуги за определен период от време. За да бъдем добро християнско свидетелство, първо трябва да изпълним този ангажимент. Усилията на евангелизацията не трябва да пречат на задълженията, които сме се ангажирали да изпълняваме (1 Солунци 5: 12-14). Ако го направят, тогава действията ни ще предадат думите ни и доверието в свидетелството ни е загубено. И така, трябва да сме нетърпеливи да бъдем най-добрите работници, които нашите работодатели имат (Колосяни 3:23). Това ще даде някакъв авторитет на нашите думи по-късно, когато споделяме вярата си.

Сред многото причини да споделяме вярата си има три императива:

1) Нашият Господ и Спасител Исус Христос го заповядва. По време на последните си мигове на земята с учениците Си Христос можеше да каже всичко. Това, което Той избра да им каже, беше, че трябва да отидат с Неговата благословия и сила да проповядват Евангелието, така че другите да могат да опознаят спасителната сила и благословената връзка с Исус Христос (Матей 28: 18-20).

2) Задължението го изисква. Ако сме били изкупени от Христос, тогава ни е дадено нещо, което не е наше собствено. Без Божията благодат бихме били изгубени за цяла вечност. Шансовете са, че повечето от нас са стигнали до вярата и спасението, защото някой е споделил с нас; как да не правим същото за другите? Исус каза, че както сме получили свободно, ние трябва да даваме свободно (Матей 10: 8). Бог ни е поверил да бъдем Негови пратеници на изгубените (Деяния 1: 8; 1 Солунци 2: 4).

3) Благодарността го подканва. Отношението на сърдечна благодарност е едно от многото неща, които бележат истински вярващият в Исус Христос. Колкото повече честно изследваме разврата на собствените си сърца, толкова повече осъзнаваме колко голямо е опрощението за нас, и толкова повече сме благодарни на Бог, че ни е изкупил. Тази благодарност се изразява в това, че Му отдаваме признание за това, което Той е направил за нас - това, което ние не сме могли да направим за себе си. Най-добрият начин, по който можем да благодарим на Бог, е да му отдадем цялата слава за това, което Той е направил за нас, и да кажем на другите за Неговата голяма любов и милост.

Как да споделяме вярата си на работното място? Първо, имаме „тихото” свидетелство - това, което говори много без никакви думи. Включва да бъдем лоялни и верни служители, а не лошо да мразим нашите работодатели или колеги. Никой не работи с перфектен шеф или перфектни колеги, но ако работим с нагласата, очертана в Колосяни 3:23, „ Каквото и да вършите, работете от сърце, като за Господа, а не като за човеци; “, ние ще донесем чест на Бог, като правим всичко за Него, единствения наистина съвършен шеф. Когато работим за Господ, способността ни да се справяме със стреса на работното място и да се отнасяме към другите с доброта и търпение ще ни накара да се откроим сред нашите колеги. Когато другите забележат нашите нагласи, те неизменно ще го коментират, давайки ни възможност да обясним на кого наистина служим и как Той е повлиял на живота ни. С други думи, понякога трябва да „вървим“, за да получим възможност да „говорим “.

Когато вратите се отворят, за да споделим нашата вяра, ние трябва „винаги да сме готови да дадем отговор на всеки, който ни моли да посочим причината за надеждата, която имате. Но правете това с нежност и уважение“ (1 Петър 3:15 ). Това означава да бъдем усърдни в изучаването на Библията в подготовка за тези отворени врати. Христовото слово да се вселява във вас богато; с пълна мъдрост се учете и се увещавайте с псалми и химни и духовни песни, като пеете на Бога с благодат в сърцата си; “ (Колосяни 3:16) Така ние винаги ще бъдем готови. И накрая, молете се Бог да отвори възможности за споделяне на Христос с другите - тези „божествени назначения“ с хора, чиито сърца са подготвени от Бог да приемат Неговата истина от нас.

English



Върнете се обратно на основната българска страница

Защо трябва да говоря за вярата си на работното място?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries