settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за жените, които работят извън дома?

Отговор


За много семейства въпросът дали жената да работи извън къщи причинява напрежение. Библията има инструкции относно ролята на жените. В Тит 2:3-4 Павел дава тези инструкции как младите женени жени трябва да бъдат обучавани от по-възрастните жени: „…да учат младите жени да обичат мъжете си и децата си, да са разбрани, целомъдрени, да се грижат за своя дом, да са благи, подчинени на мъжете си, за да не се хули Божието учение.” В този пасаж Библията ясно казва, че когато има деца в семейството, отговорността на младата жена е да се грижи за тях. По-възрастните жени трябва да учат младите жени и да живеят така, че да прославят Бог с живота си. С тези задължения наум, времето на една по-възрастна жена може да бъде прекарано по Божието водителство и по нейна лична преценка.

Притчи 31 говори за „добродетелната жена”. Като започва от стих 11, авторът хвали тази жена като такава, която прави всичко по силата си, за да се грижи за своето семейство. Тя работи усърдно, за да поддържа в ред семейството и дома си. Стихове 16, 18, 24 и 25 показват, че тя е толкова трудолюбива, че стои будна до късно през нощта за да изработва неща, които носят допълнителен приход за нейното семейство. Мотивацията на тази жена е важна поради това, че нейните бизнес занимания са средство за постигане на целта, а не са цел сами по себе си. Тя осигурявала издръжка за своето семейство, а не развивала кариера, нито работила, за да се състезава със съседите. Нейната работа била на второ място след нейното истинско призвание – да се грижи за съпруга си, децата и дома.

Библията никъде не забранява на една жена да работи извън къщи. Обаче Словото учи какви трябва да бъдат приоритетите на жената. Ако работата извън къщи е причина жената да занемари грижата за децата и съпруга си, тогава не е правилно тази жена да работи извън къщи. Ако една християнка може да работи извън дома, но все пак да осигурява любяща, грижовна среда за своите деца и за съпруга си, тогава за нея е напълно приемливо да работи извън дома. Като имате тези принципи наум, има свобода в Христос. Жените, които работят извън дома, не трябва да бъдат осъждани, нито трябва да се отнасяте снизходително към жените, които са се фокусирали върху грижата за своя дом.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за жените, които работят извън дома?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries