settings icon
share icon
Въпрос

Вино или гроздов сок трябва да се използва при причастието?

Отговор


Дали е приемливо да отслужваш с (и/или да приемаш) вино по време на причастие е сериозен дебат след християните. Докато изследваме темата, да не изгубваме от поглед по-големия въпрос, а това е какво представлява течността в чашата – пролятата кръв на нашия Господ и Спасител, която установява Новия Завет.

Първо, преглед на предмета за виното в Писанието. Пределно ясно е, че вино се е консумирало в старозаветните времена. За пръв път виждаме неговата употреба (или злоупотреба), когато Ной се напил и легнал непокрит в своята шатра (Битие 9:21). По-късно виждаме цар Мелхиседек да поднася вино на Аврам (Битие 14:17-18). В Изход 29:40 Бог заповядва употребата на виното като част от жертвената система. Когато Давид бил направен цар, неговите мъже пирували три дена с храна и вино (1 Летописи 38-40). Всъщност Псалом 104:15 ни казва, че Бог е направил виното да „весели сърцето на човека“. Също имаме обещанието, че Господ ще приготви пир от тлъсти меса за Своя народ някой ден, който ще включва „угощение от стари вина“ (Исая 25:6).

В Новия Завет първото чудо на Исус било превръщането на водата във вино на сватбата в Кана (Йоан 2:1-11). И не само Самият наш Господ пил вино (Лука 7:34), но и той казал, че ще го пие с нас на небето (Матей 26:29). Допълнително, апостол Павел напътил Тимотей да използва вино вместо „само вода“, за да подобри стомаха си (1 Тимотей 5:23).

(Въпреки честите споменавания на виното в Библията, е ясно, че пиянството никога не е приемливо. Ефесяни 5:18 го изразява твърде кратко: „Не се опивайте с вино, следствието от което е разпътство“.)

Така, поддръжниците на пиенето на вино при причастието имат на разположение Писанието за подкрепа на своята позиция, а горните примери (с изключение на Ной) отразяват как виното, когато е използвано правилно и умерено, може наистина да бъде добро нещо.

Тези, които чувстват, че виното не трябва да се използва, също привеждат някои неопровержими аргументи, и те също имат препратки в Писанието, които да цитират. Вижте, например предупрежденията срещу виното в Притчи 4:17; 20:1 и 23:29-32. А в Левит 10:9 Господ казва на Аарон, че той и синовете му не трябва да пият вино, когато отиват в шатъра за срещане, под заплаха от смъртно наказание.

Вино или гроздов сок на Господна Трапеза? Няма твърдо библейско правило, което да твърди кое от двете е за предпочитане или е по-приемливо. Всъщност, пасажите, които разглеждат Тайната Вечеря, никога не споменават „вино“ или „гроздов сок“; те просто споменават „чашата“. Има, обаче, някои практически Въпроси за разглеждане. Ако присъствието на алкохол ще бъде разсейване по някакъв начин, тогава това е сериозен въпрос. Разбира се, никоя църква не иска да види някой да се отдръпва от причастието, само защото той има убеждение срещу консумацията на алкохол. Напътствието на Христос било: „Това правете всеки път, когато пиете, за Мое възпоминание“ (1 Коринтяни 11:25). Ще бъде жалко присъствието на виното да бъде причина някой да загуби фокус и така да пренебрегне Христовата заповед.

Никъде в Божието Слово не виждаме изискване, свързано с нивото на ферментация на съдържанието на чашата. Въпреки всичко, ако някой има силно мнение всеки път за това какво най-добре почита Спасителя, е добре за него да се придържа към това убеждение. Но трябва да бъдем внимателни да не забравяме какво съдържа чашата и да не съдим брат или сестра в Христа за въпроси на лично мнение.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Вино или гроздов сок трябва да се използва при причастието?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries