settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява Уика? Уика магьосничество ли е?

Отговор


Уика е неоезическа религия, която придобила нарастваща популярност и приемане в Съединените щани и Европа. Има уебсайтове и книги, които претендират, че проповядват „истинска" Уика, но истината е, че няма съгласие между уиканците за какво изобщо е религията. Причината за това е, че Уика, така както се практикува сега, е само на 50 години. Уика е система от вярвания, които британецът Джералд Гарднър събрал от различни религиозни традиции и вярвания през 40-те и 50-те години на 20 в., както и масонски ритуали. Откакто Гарднър публикувал няколко книги, които излагат неговата система на поклонение, възникнали много разклонения и вариации на Уика. Някои уиканци са политеисти като почитат повече от едно божество, докато други почитат само „Бога" или „Богинята". Други уиканци пък почитат природата и я наричат Гея по името на гръцката богиня на земята. Някои уиканци избират части от християнската доктрина, които да прегърнат, докато други напълно отхвърлят християнството. Повечето практикуващи Уика вярват в прераждането.

Повечето уиканци яростно ще отрекат, че Сатаната е част от техния пантеон като цитират основни доктринални различия между тях и сатанистите. Уиканците най-общо подкрепят моралната относителност като презират етикети като „добро" и „зло" и „правилно" и „погрешно". Уика има един закон или правило, наречено Реде: „Прави каквото искаш, щом не нанасяш вреда." На пръв поглед Реде изглежда като пълно, неограничено лично разрешително. Можеш да правиш каквото си искаш, щом никой не е наранен; обаче, уиканците бързат да изтъкнат, че ефектът на вълната от нечии действия може да донесе далечни последици. Те дават израз на този принцип в Тройния Закон, който гласи: „Всяко добро, което човек прави на друг, се връща трикратно в този живот; вредата също се връща трикратно."

Един главен фактор, който доприняся за трайното очарование на Уика, е предполагаемата употреба на заклинания и магия (с използването на думата ""magick" с нарочен неправилен правопис на английски се прави разграничение между уиканците и фокусниците и илюзионистите). Търсачите на особени преживявания, както и духовните новаци са най-нетърпеливи да се впуснат в тези мистерии. Не всички уиканци практикуват магьосничество, но тези, които го правят, твърдят, че магията е просто да използваш ума си да контролираш материята или те призовават тяхното любимо божество да им направи услуга, докато християните призовават всемогъщия, всеприсъстващ Бог да изцели хората и да се намеси и да работи в живота им. Тъй като Реде не разрешава на магьосниците да навреждат на другите и Тройният Закон изрича последиците за нарушителите на Реде, магьосниците, които практикуват магия, предпочитат да се наричат „природни вещици" или „бели вещици", за да разграничат себе си от сатанистите.

Уика основно е религия, която постановява да гледаш работата си и да живееш мирно със съседите си и околната среда. Уиканците силно желаят да начертаят паралели между себе си и християнството, за да спечелят повече правдоподобност, но какво има да каже Библията за тази религия? Няма да намерите думата „уика" в Библията, така че нека да оценим вярванията в светлината на казаното от Бог за тях.

Уиканските заклинания са идолопоклонство – Римляни 1:25 казва: „те които замениха истинския Бог с лъжлив, и предпочетоха да се покланят и да служат на тварта, а не на Твореца…" В Исая 40 Бог рисува картина колко по-велик е Творецът от неговото творение. Ако почиташ нещо друго, а не Твореца, ти си виновен за идолопоклонство.

Уиканските заклинания носят лъжлива надежда. Евреи 9:27 казва: „И тъй като е определено на човеците еднаж да умрат, а след това настава съд". Бог казва, че получаваме само един шанс в живота. Няма втори шансове в друг живот. Ако не приемем Божия дар на Исус по време на нашия живот, Той ще ни осъди като нежелаещи да бъдем в Неговото присъствие и ще бъдем изпратени в ада.

Уиканските заклинания носят разочарование. Марк 7:8 казва: „Вие оставяте Божията заповед и държите човешкото предание". Бог е Бог, а ние не сме. Трябва да вземем решение. Ще повярваме ли в Бог и ще приемем ли неговия светоглед или няма да го направим? Да познаваш Бог изисква много дисциплина. Уика е религия на лъжи, насочени към добронамерени, но лековерни хора.

Второзаконие 18:10-12 казва: „Да не се намери между тебе …никой чародей, астролог, гадател, или омаятел…всеки, който прави тия дела, е омразен на Господа..." Уиканското магьосничество е грях и Бог го мрази. Защо? Защото то е опит да отхвърли нашата зависимост от Бог и да получи отговори извън Него.

Грехът не е само социално противно действие. Грехът е нашето решение да се различаваме от Бог по всеки въпрос – да се разбунтуваме срещу Него. Грехът казва: „Боже, искам да си живея живота по моя си начин." Римляни 3:23 казва: „Понеже всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога". Римляни 6:23 казва: „Защото заплатата на греха е смърт…" Това не е телесна смърт, това е духовна смърт: вечно разделение от Бог и всичките благословения, които носи Неговото присъствие. Това е определението за ада: отсъствието на Божието присъствие. Това е, което ни спечелва нашият грях.

За щастие, Римляни 6:23 не свършва там. То продължава: „….а Божията дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ". Бог е знаел, че ние всички ще се разбунтуваме по един или друг начин, и ни е осигурил начин да избегнем това разделение – чрез вярата в Исус Христос. Уиканското магьосничество е нищо повече от друга лъжа на Сатаната, врагът на нашите души, който „като ревящ лъв обикаля, търсейки кого да погълне" (1 Петрово 5:8).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява Уика? Уика магьосничество ли е?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries