settings icon
share icon
Въпрос

Ако бракът е толкова труден, защо въобще трябва да мислим за това?

Отговор


“Женитбата нека бъде на почит у всички …” (Hebrews 13:4). Библейският брак, състоящ се от един мъж и една жена, които са в любяща обвързаност за цял живот, е една почтена и богоугодна институция. Капризите идват и си отиват и светът има своите пристрастия, но Божият план за брака все още е основният градивен на обществото.

За съжаление, някои хора губят вярата си в брака като институция. Някои, дори онези, които наричат себе си християни, очернят брака като го наричат „игра на глупаци“, за която човек ще съжалява накрая. Някои възприемат объркания възглед, че да се обвържеш за цял живот е глупаво, тъй като другият човек ще се промени - ние не знаем какъв ще бъде нашият съпруг след двадесет или дори след пет години. Той или тя може да бъде напълно различен човек - трябва ли да се придържаме към обет, който сме дали в младостта си?

Ако бракът имаше за цел само да задоволи личните прищевки на един мъж или жена, то тогава описанието на брака като „глупав“ можеше и да е валидно. Но богоугодният брак не е себичен. Брачната клетва не е обещание за цял живот да бъдеш обичан. Това е по-скоро обет да даряваш любов. Бракът е посвещение да даваме любов за цял живот. Това е решимост да живееш в полза на другия, да стоиш до и в подкрепа на любимия човек. Да даваш и даваш и даваш, дори до отдаване на собствения си живот (Ефесяни 5:25).

Което е най-съществено, човекът не е измислил брака. Бог го е направил. Когато Бог е създал хората като мъж и жена, поставил ги в Едем и ги е събрал в брак, Той е имал нещо предвид. Най-основната цел на брака е да създаде повече хора, които носят Божието име и отразяват Неговия образ (Битие 1:26-28; 2:22-24). Човешкото възпроизвеждане е първият обявен мандат от Бога за Адам и Ева, които вече са едно. Бракът, първата и най-фундаментална Божия институция, е предназначен да бъде в основата на семейството.

Освен това, за да отразява правилно и напълно целия образ на Бога, човечеството е създадено в два пола, „мъж и жена“ (Битие 1:27). Пълното отражение на Божия характер в човечеството предполага и двата пола, мъж и жена. Бракът е средството, чрез което двата пола са най-тясно свързани. Когато мъжът и жената са обединени в брак, те заедно отразяват образа на Христос и църквата (Ефесяни 5:22-32). Бракът е много повече от романтично блаженство или приятелство или сексуална връзка.

Вярващите намират истинска радост в брачното партньорство един с друг, когато Бог е техен водач. Да, меденият месец ще свърши. Да, и двамата съпрузи ще се окажат малко по-различни от това, как са се представяли един на друг, докато са се ухажвали. Да, рано или късно и съпругът, и съпругата ще бъдат разочаровани от нещо един за друг. Да, хората се променят и не винаги към по-добро. Но Бог има по-добра идея, когато е създал брака – „твърде добро“, според Битие 1:31. Бог дори използва брака като метафора за взаимоотношението Си с Неговия народ (Осия 2:19-20).

Бракът ще разкрие слабостите във всяка личност. Ще дойдат изпитания и предизвикателства. Силата на обетите ще бъде изпитана. Но ние живеем чрез вяра (2 Коринтяни 5:7). Бракът е Божията институция за човечеството. Ако Той го е измислил, ако го е създал за да изпълни целите Си и ако Той е в него, тогава е добро. Не трябва да изоставяме идеята за брак само защото някои хора не са извлекли от него това, което са си представяли, че ще направят. В края на краищата, не тези, които вземат от този свят намират удовлетворение, а тези, които дават (Деяния 20:35). Тези, които чрез Божията благодат подражават на саможертвеното отдаване на Христос, ще намерят брака за добър. Ще струва нещо - всъщност ще струва всичко! Но в отдаването на себе си намираме най-висшия смисъл на живота в Христос.

Всичко това не означава, че всеки вярващ трябва да се ожени или омъжи. Бог знае, че за някои е по-добре да не се женят и някои ситуации правят брака нежелан. Вижте 1 Коринтяни 7. Един несемеен човек може да проявява самопожертвователна любов по други начини и все пак да отразява характера на Бог. Бракът не е за всички, но самият брак е богоугодна институция, която трябва да се уважава.

Бракът не трябва да бъде нещастен и няма да бъде, ако знаем какво е Божието намерение за брака и следваме Неговите инструкции. Богоугодният библейски брак осигурява възможности за цял живот двама души да бъдат за благословение един за друг и за семейството си в името на Исус Христос. Нашият Господ благослови сватбата на Своите приятели в Кана с радостната Си подкрепа (Йоан 2:1-5) и Той и днес все още благославя брачния съюз.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Ако бракът е толкова труден, защо въобще трябва да мислим за това?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries