settings icon
share icon
Въпрос

Защо Бог ни обича?

Отговор


Този кратък въпрос е сред най-дълбоките някога задавани въпроси. И никой човек не е могъл да му отговори задоволително. Едно нещо е обаче сигурно. Бог не ни обича, защото сме мили или защото заслужваме Неговата любов. Напротив, вярно е обратното. Състоянието на човечеството от грехопадението е такова на бунт и непокорство. Еремия 17:9 описва човешкото вътрешно състояние: „Сърцето е измамливо повече от всичко, И е страшно болно; кой може да го познае?" Нашата най-вътрешна същност е толкова покварена от греха, че дори не осъзнаваме степента, до която грехът ни е опетнил. В нашето естествено състояние ние не търсим Бог; не обичаме Бог; не желаем Бог. Римляни 3:10-12 ясно представя състоянието на естествения, невъзстановен човек: „…Няма никой разумен, Няма кой да търси Бога. Всички се отклониха, заедно се развратиха; Няма кой да прави добро, няма ни един". Как тогава е възможно светият, праведен и съвършен Бог да обича такива същества? За да разберем това, трябва да разберем нещо от природата и характера на Бог.

1 Йоаново 4:8 и 16 ни казват, че „Бог е любов". Никога не е изказвано по-важно твърдение от това – Бог е любов. Това е дълбоко твърдение. Бог не просто обича; Той е любов. Неговата природа и същност са любов. Любовта прониква през цялото Му същество и напоява всичките Му други качества, дори Неговата ярост и гняв. Тъй като самата Божия природа е любов, Той трябва да проявява любов, така както Той трябва да проявява всичките Си качества, защото това Го прославя. Прославянето на Бог е най-висшето, най-доброто и най-благородното от всички действия и затова естествено прославяйки Се, е това, което Той трябва да прави, защото Той е най-висшият и най-добрият и Той заслужава цялата слава.

Тъй като Божията важна природа е да обича, Той проявява Своята любов като я раздава щедро на незаслужаващите я хора, които се бунтуват срещу Него. Божията любов не е мекушаво, сантиментално, романтично чувство. Вместо това е любов агапе, любовта на саможертвата. Той проявява тази саможертвена любов като изпраща Сина Си на кръста да заплати наказанието за нашия грях (1 Йоаново 4:10), като ни привлича към Себе Си (Йоан 6:44), като ни прощава за нашия бунт срещу Него (Ефесяни 1:3–10) и като изпраща Своя Свети Дух да обитава в нас (Йоан 14:16–17), като така ни позволява да обичаме както Той обича (Йоан 13:34–35). Той направил това въпреки факта, че не го заслужаваме. „Но Бог препоръчва Своята към нас любов в това, че, когато бяхме още грешници, Христос умря за нас" (Римляни 5:8).

Божията любов е лична. Той познава всеки от нас индивидуално и ни обича лично. Той е мощна любов, която няма начало и няма край. Преживяването на Божията любов е това нещо, което отличава християнството от всички други религии. Защо Бог ни обича? Причината е поради това кой е Той: „Бог е любов".

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо Бог ни обича?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries