settings icon
share icon
Въпрос

Защо хората умират?

Отговор


Хората умират поради това, което се нарича „първороден грях“ - неподчинението на Адам и Ева в райската градина. Бог бил предупредил първата двойка, че нарушаването на Неговия закон ще доведе до смъртта им (Битие 2:17) и това се случи. „Заплатата на греха е смърт“ (Римляни 6: 23а).

Адам и Ева трябвало да живеят с Бог завинаги, така че те вероятно дори не са знаели какво означава „да умреш“. За съжаление грехът по някое време е нахлул в небесното царство на ангелите , Сатана изкушава Ева и тя пада в грях. Ева дава плода на съпруга си и той я последва в грях. Този грях донесъл смърт на света, тъй като човечеството се отделило от Източника на живота.

Оттогава всеки човек, произлязъл от жена с помощта на мъж, е родил грешно потомство. Този грях естествено носи със себе си смърт. „ Затова, както чрез един човек грехът влезе в света и чрез греха смъртта, и по този начин смъртта мина във всички човеци, понеже всички съгрешиха. “ (Римляни 5:12).

Битие 3 описва проклятието, което Бог произнася върху света. Проклятието включва следните думи към Адам: „С пот на лицето си ще ядеш хляб, докато се върнеш в земята, защото от нея си взет; понеже си пръст и в пръстта ще се върнеш. ”(Битие 3:19). Тук Бог говори за физическата смърт на тялото. Физическата смърт не е настъпила веднага за Адам и Ева, но поради техния грях невинните животни са умрели (Битие 3:21).

Другият вид смърт, която грехът на Адам и Ева донася, е духовната смърт - техните духове бяха отделени от Божия Дух; тяхната дружба беше нарушена. Тази духовна смърт е настъпила веднага след като са взели забранения плод, страхували са се и са се срамували (Битие 3:10). Духовната смърт, подобно на физическата смърт, се предава на техните потомци (Ефесяни 2: 1).

Още от Адам човешката раса сее развивала под „закона на греха и смъртта“ (Римляни 8: 2). Бог в Своята доброта изпратил Сина Си да премахне закона за греха и смъртта и да установи „закона на Духа, който дава живот“ (Римляни 8: 2). Първо Коринтяни 15: 20–26 гласи: „Но сега Христос е бил възкресен, първият плод от починалите. Понеже както чрез човека дойде смъртта, така чрез човека дойде възкресението на мъртвите. Защото както в Адам всички умират, така и в Христос всички ще живеят. Но всеки на своя ред: Христос – първият плод, после, при пришествието на Христос, тези, които са Негови. Тогава ще бъде краят, когато Той ще предаде царството на Бога и Отца, след като унищожи всяко началство и всяка власт и сила. Защото Той трябва да царува, докато положи всички врагове под краката Си. И смъртта, най-последният враг,и тя ще бъде унищожена,”

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо хората умират?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries