settings icon
share icon
Въпрос

Защо Бог ни създаде?

Отговор


Краткият отговор на въпроса „защо Бог ни създаде?” е „за Негово удоволствие.” Откровение 4:11 казва: „Достоен си, Господи наш и Боже наш, да приемеш слава, почит и сила; защото Ти си създал всичко и поради Твоята воля всичко е съществувало и е било създадено.” Колосяни 1:16 многократно заявява: „понеже чрез Него бе създадено всичко, което е на небесата и на земята, видимото и невидимото, било престоли или господства, било началства или власти, всичко чрез Него бе създадено.” Да сме създадени за Божие удоволствие не означава, че човечеството е било сътворено, за да развлича Бога или да му осигурява забавление. Бог е творческо Същество, и на и Той изпитва удоволствие да твори. Бог е Личност, и на Него му е приятно да има други същества, с които да има истинско общение.

Бидейки направени по образа и подобието на Бог (Битие 1:27), човешките същества имат способността да познават Бога и по тази причина да го обичат, да Му се покланят, да Му служат и да общуват с Него. Бог не е създал хората защото се е нуждаел от тях. Като Бог Той не се нуждае от нищо. В изминалата вечност Той не се е чувствал самотен и затова не е търсил „приятел”. Той ни обича, но това не означава, че се нуждае от нас. Ако никога не бяхме съществували, Бог пак щеше да бъде Бог – Който не се променя (Малахия 3:6). Този, който каза за Себе си „Аз Съм” (Изход 3:14) никога не е бил недоволен от собственото Си вечно съществуване. Когато направи вселената Той извърши нещо, което Му достави удоволствие, а тъй като е съвършен, делото Му също беше съвършено. „Беше твърде добро” (Битие 1:31).

Също така, Бог не е създал „себеподобни” или същества равни на Него. Ако разсъдим логически, Той не може да направи това. Ако Бог беше създал друго същество с равна власт, интелигентност и съвършенство, тогава Той щеше да престане да бъде единствения истински Бог по простата причина, че щеше да има два бога – а това щеше да бъде невъзможно. „Господ е Бог, няма друг освен Него” (Второзаконие 4:35). Всичко, което Бог създава трябва по необходимост да е по-низше от Него. Направеното нещо никога не може да бъде по-велико или също толкова велико като Този, който го е направил.

Когато признаем пълния суверенитет и святост на Бога, се изпълваме с удивление, че е взел човека и го е увенчал „със слава и чест” (Псалм 8:5), и че има снизхождение да ни нарича „приятели” (Йоан 15:14-15). Защо Бог ни създаде? Той ни сътвори за Своя наслада, за да можем, като Негово творение, да имаме удоволствието да Го познаваме.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо Бог ни създаде?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries