settings icon
share icon
Въпрос

Какво е блудницата от Вавилон / мистичният Вавилон?

Отговор


Част от видението на Йоан в Откровение включва символично описание на обект, известен като „Тайнственият Вавилон" или " Блудницата от Вавилон". Откровение 17: 1–2 описва: " И дойде един от седемте ангела, които държаха седемте чаши, и ми заговори: Ела, ще ти покажа осъждането на голямата блудница, която седи над много води; с която блудстваха земните царе и земните жители се опиха от виното на нейното блудстване."Откровение 17: 5 дава нейното име: "А на челото ѝ имаше написано това име: Тайна; великият Вавилон, майка на блудниците и на земните гнусотии."

Според Откровение 17: 3 блудницата във видението седи на алено животно със седем глави и десет рога и „покрито с богохулни имена". Звярът в този стих е същият звяр, както в Откровение 13: 1 — описанието е абсолютно същото — звяр, символизиращ Антихриста, човека на беззаконието (срв. 2 Солуняни 2: 3–4; Даниил 9:27) . И така, блудницата на Вавилон, която и да е или каквото и да е тя, е тясно свързана с антихриста от последните времена.

Фактът, че блудницата на Вавилон е наричана „мистерия", означава, че не можем да бъдем напълно сигурни по отношение на нейната самоличност. Текстът обаче ни дава някои улики. Откровение 17: 9 казва: „Тук се иска проницателен ум: Седемте глави са седем хълма, на които седи жената; " Някои коментатори свързват този пасаж с Римокатолическата църква, защото в древността град Рим е бил известен като „градът на седем хълма". Обаче стих 10 продължава да обяснява, че седемте хълма представляват седем царе или царства, пет от които са паднали, едно което е и едно, което предстои. Следователно „блудницата на Вавилон" не може да се отнася изключително до Рим. По-скоро тя е свързана със седем различни световни империи (една от които все още е бъдеща).

Откровение 17:15 свързва блудницата с „народи, множества, нации и езици". Тя ще има голямо световно влияние. По едно време ще упражнява власт над света, защото тя е „великият град, който владее над земните царе" (Откровение 17:18). В един момент обаче царете, които управляват под Антихриста, ще я обърнат срещу нея с омраза и ще я унищожат (Откровение 17:16).

Може ли блудницата да бъде разгадана? Да, поне частично. Тя е зла световна система, контролирана от Антихриста, по време на скръбта. Земните царе извършват „прелюбодейство" с нея, а жителите на земята са „опиянени" от нейните прелюбодейства. Често в Писанието прелюбодейството се използва като метафора за идолопоклонството и духовната неверност (напр. Изход 34:16; Йезекиил 6: 9). Изглежда, че блудницата е кулминацията на всички фалшиви религиозни системи през цялата история. Фактът, че тя е „пияна от кръвта на светиите" (Откровение 17: 6) показва нейната омраза към истинската, благочестива религия, а нейната ужасна кончина показва омразата на Бог към фалшивата, безбожна религия (стихове 16–17).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е блудницата от Вавилон / мистичният Вавилон?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries