settings icon
share icon
Въпрос

Кой е бил Молох?

Отговор


Както голяма част от древната история, и точният произход на култа към Молох е неясен. Вярва се, че името „Молох" е произлязло от финикийското „mlk", с което се обозначавало вид жертвоприношение, правено за потвърждаване или освобождаване от клетва. „Melekh" е еврейската дума за „цар". За израилтяните било обичайно да съчетават имената на езическите богове с гласните на еврейската дума за срам: „bosheth". Ето как богинята на плодовитостта и войната Астарта станала Ашторет. В резултат на съчетанието на „mlk", "melekh" и „bosheth" се получава „Мелех", което може да се тълкува като „въплътения господар на срамно жертвоприношение". Също се среща като Милком, Милким, Малик и Мелех. Астарта била неговата съпруга и ритуалната проституция била считана за важна форма на поклонението към него.

Финикийците били слабо свързана група хора, които обитавали Ханаан (съвременен Ливан, Сирия и Израел) между 1550 и 300 г.пр.н.е. Освен сексуалните ритуали поклонението към Молох включвало и детски жертвоприношения или „преминаване на деца през огъня". Вярвало се, че идолите на Молох били гигантски метални статуи на човек с глава на бик. Всеки идол имал дупка в корема и вероятно протегнати ръце, които образували нещо като рампа към дупката. В или около статуята бил запалван огън. Бебетата били поставяни в ръцете на статуята или в дупката. Когато родителите жертвали своето първородно дете, те вярвали, че Молох ще им даде финансово благополучие за семейството и бъдещи деца.

Култът към Молох не се ограничавал само в Ханаан. Монолитите в Северна Африка носят гравиран надпис „mlk"— често изписван „mlk'mr" и „mlk'dm", което може да означава „жертвоприношение на агне" и „жертвоприношение на човек". В Северна африка Молох бил пренаименован „Кронос". Кронос преминал в Картаген в Гърция и неговата митология прераснала в превръщането му в Титан и бащата на Зевс. Молох е свързван с и понякога приравняван на Ва'ал, въпреки че думата „ва'ал" била също използвана за обозначаване на който и да е бог или владетел.

В Битие 12 Авраам последвал Божия призив да се премести в Ханаан. Въпреки че човешкото жертвоприношение не било обичайно за родния Ур на Авраам, то било широко разпространено в новата му земя. По-късно Бог поискал от Авраам да принесе Исаак в жертва (Битие 22:2). Но тогава Бог Се отличил от боговете като Молох. За разлика от местните ханаански богове Богът на Авраам ненавиждал човешкото жертвоприношение. Бог заповядал Исаак да бъде спасен и изпратил овен да заеме мястото на Исаак (Битие 22:13). Бог използвал този случай като илюстрация как по-късно Той щял да изпрати Своя собствен Син да заеме нашето място.

Повече от петстотин години след Авраам Исус Навиев извел израилтяните от пустинята, за да наследят Обетованата земя. Бог знаел, че израилтяните са незрели и лесно се отклоняват от почитането на единия истински Бог (Изход 32). Още преди израилтяните да влязат в Ханаан, Бог ги предупредил да не участват в почитането на Молох (Левит 18:21) и нееднократно им казвал да разрушат тези култури, които се покланят на Молох. Израилтяните не обърнали внимание на Божиите предупреждения. Вместо това те слели поклонението към Молох със своите собствени традиции. Дори Соломон, най-мъдрият цар, попаднал под влиянието на този култ и построил места за поклонение на Молох и други богове (3 Царе 11:1-8). Поклонението към Молох се осъществявало във „високите места" (3 Царе 12:31), както и в тясна долина извън Ерусалим, наречена Долината на Еном (4 Царе 23:10).

Въпреки редките усилия на благочестиви царе, култът към Молох не бил изкоренен до вавилонския плен на израилтяните. (Въпреки че вавилонскта религия била пантеистична и се характеризирала с астрология и гадания, тя не включвала човешки жертвоприношения.) Някяк си разпръскването на израилтяните сред голяма езическа цивилизация успяло окончателно да ги очисти от техните лъжебогове. Когато евреите се завърнали в своята земя, те се посветили отново на Бог и Долината на Еном била превърната в място за изгаряне на отпадъци и телата на екзекутираните престъпници. Исус използвал образността на това място – вечно горящ огън, поглъщащ безбройни човешки жертви – да опише ада, където онези, които отхвърлят Бог, ще горят във вечността (Матей 10:28).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кой е бил Молох?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries