settings icon
share icon
Въпрос

Кой е Бог? Какво е Бог? Как можем да познаем Бог?

Отговор


Кой е Бог? – Фактът
Фактът на Божието съществуване е толкова очебиен, и чрез творението, и чрез човешката съвест, че Библията нарича атеиста „безумец“(Псалом 14:1). Съответно Библията никога не се опитва да докаже съществуването на Бог, а приема за даденост Неговото съществуване от самото начало (Битие 1:1). Това, което прави Библията, е да разкрива природата, характера и делата на Бог.

Кой е Бог? – Определението
Мисленето правилно за Бог е от ключово значение, защото лъжливата представа за Бог е идолопоклонство. В Псалом 50:21 Бог осъжда покварения човек с обвинението: „Ти помисли, че съм съвсем като теб“. За начало една добра обобщаваща дефиниция за Бог е „Върховното Същество; Творецът и Управителят на всичко, което е; Самосъществуващият, който е съвършен в сила, благост и мъдрост“.

Кой е Бог? – Неговата природа
Знаем, че някои неща за Бог са верни по една причина: в Своята милост Той е благоволил да ни разкрие някои от Своите качества. Бог е дух, по природа недоловим (Йоан 4:24). Бог е Един, но Той съществува като три Личности – Бог Отец, Бог Син и Бог Светия Дух (Матей 3:16-17). Бог е безкраен (1 Тимотей 1:17), несравним (2 Царе 7:22) и неизменчив (Малахия 3:6). Бог съществува навсякъде (Псалом 139:7-12), знае всичко (Матей 11:21) и притежава цялата сила и власт (Ефесяни 1; Откровение 19:6).

Кой е Бог? – Неговият характер
Ето някои от Божиите характеристики както са разкрити в Библията: Бог е справедлив (Деяния 17:31), любящ (Ефесяни 2:4-5), истинен (Йоан 14:6) и свят (1 Йоан 1:5). Бог показва състрадание (2 Коринтяни 1:3), милост (Римляни 9:15) и благодат (Римляни 5:17). Бог осъжда греха (Псалом 5:5), но също предлага прошка (Псалом 130:4).

Кой е Бог? – Неговите дела
Не можем да разберем Бог отделно от Неговите дела, защото това, което Бог прави, произтича от това кой е Той. Ето съкратен списък на Божиите дела – минали, настоящи и бъдещи: Бог сътворил света (Битие 1:1; исая 42:5); Той активно поддържа света (Колосяни 1:17); Той изпълнява Своя вечен план (Ефесяни 1:11), който включва изкуплението на човека от проклятието на греха и смъртта (Галатяни 3:13-14); Той привлича хората към Христос (Йоан 6:44); Той дисциплинира Своите чада (Евреи 12:6); и Той ще съди света (Откровение 20:11-15).

Кой е Бог? – Взаимоотношение с Него
Бог се въплътил в Личността на Сина (Йоан 1:14). Божият Син станал Синът Човешки и следователно това е „мостът“ между Бог и човек (Йоан 14:6; 1 Тимотей 2:5). Само чрез Сина можем да имаме опрощаване на греховете (Ефесяни 1:7), помиряване с Бог (Йоан 15:15; Римляни 5:10) и вечно спасение (2 Тимотей 2:10). В Исус Христос „обитава телесно цялата пълнота на Божеството“ (Колосяни 2:9). Така, за да познаем истински кой е Бог, всичко, което трябва да направим, е да погледнем към Исус.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кой е Бог? Какво е Бог? Как можем да познаем Бог?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries