settings icon
share icon
Въпрос

Коя е била Ашера?

Отговор


Ашера или Астарта било името на главното женско божество, почитано в древна Сирия, Финикия и Ханаан. Финикийците я наричали Астарта, асирийците я почитали като Ищар, а филистимците имали храм на Ашера (1 Царе 31:10). Поради непълното завладяване на ханаанските земи от Израил, поклонението на Ашера се съхранило и поразявало Израил след смъртта на Исус Навиев (Съдии2:13).

Ашера била представяна като стъбло на дърво без клони, засадено в земята. На него обикновено било резбовано символично изображение на богинята. Поради асоциацията с гравирани дървета, местата на поклонение на Ашера били обикновено наричани „горички", а еврейската дума „ашера" (мн.ч. „ашерим") може да се отнася както до богинята, така и до горичка с дървета. Едно от злите дела на цар Манасия било, че „ваяния идол на ашерата, който направи, постави в храма" (4 Царе 21:7). Друг превод на „ваяния идол на ашерата" е „гравиран образ на горичка" (Библия на крал Джеймс).

Считана за богиня на луната, Ашера често била представяна като съпруга на Ваал, бога на слънцето (Съдии 3:7, 6:28, 10:6; 1 Царе 7:4, 12:10). Ашера била също почитана като богинята на любовта и войната и била понякога свързвана с Анат, друга ханаанска богиня. Поклонението на Ашера се отличавало със своята чувственост и включвало ритуална проституция. Жреците и жриците на Ашера също практикували гадание и врачуване.

Господ Бог чрез Мойсей забранил поклонението на Ашера. Законът е отредил близо до олтара на Йехова да няма дървени стълбове (Второзаконие 16:21). Въпреки Божиите ясни напътствия, поклонението на Ашера било постоянен проблем в Израил. Когато Соломон паднал в идолопоклонство, едно от езическите божества, които той привнесъл в царството, била Ашера, наречена „богинята на сидонците" (3 Царе 11:5, 33). По-късно Езавел превърнал поклонението на Ашера в дори още по-преобладаващ култ с 400 платени пророци на Ашера в царския двор (3 Царе 18:19). От време на време Израил преживявал съживление и забележителни борби срещу поклонението на Ашера били водени от Гедеон (Съдии 6:25-30), цар Аса (3 Царе 15:13) и цар Йосия (4 Царе 23:1-7).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Коя е била Ашера?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries