settings icon
share icon
Въпрос

Кой е Антихристът?

Отговор


Има голяма спекулация относно идентичността на Антихрист. Някои от по-популярните набелязани души са Владимир Путин, Махмуд Ахмадинеджад и папа Бенедикт ХVІ. В Съединените Щати бившите президенти Бил Клинтън и Джордж У. Буш и настоящия президент Барак Обама са най-честите кандидати. И така, кой е Антихрист и как ще го познаем?

В действителност Библията не казва нищо характерно за мястото, от където ще дойде Антихрист. Много библейски учени предполагат, че ще дойде от конфедерация от десет нации и/или възродена Римска империя (Даниил 7: 24-25; Откровение 17:7). Други считат, че той трябва да бъде юдей, за да претендира за Месия. Всичко това са само спекулации, тъй като Библията не казва конкретно откъде ще дойде Антихрист, нито от кой народ ще бъде. Един ден Антихрист ще се открие. Второ Солунци 2:3-4 ни казва как ще познаем Антихрист: „Никой да не ви измами по никакъв начин; защото това няма да бъде, докато първо не дойде отстъплението и не се яви човекът на греха, синът на погибелта, който се противи и се превъзнася над всеки, който се нарича Бог, или на когото се отдава поклонение, така че той седи както бог в Божия храм и представя себе си за Бог.”

Вероятно повечето хора, които ще бъдат живи по времето, когато ще се открие Антихрист, ще бъдат много изненадани от неговата идентичност. Антихрист може да е жив днес, а може и да не е. Мартин Лутер е бил убеден, че папата по негово време е бил Антихрист. През четиридесетте години много хора са вярвали, че Адолф Хитлер е Антихристът. Други, които са живели през последните няколкостотин години са били еднакво сигурни в идентичността на Антихриста. Засега се оказва, че всички те са грешали. Трябва да оставим спекулациите и да се фокусираме върху нещата, които Библията в действителност казва за Антихриста. Откровение 13:5-8 обявява: „И даде му се уста да говори горделиво и богохулно; дадена му бе още власт да действа четиридесет и два месеца. Той отвори устата си да изрече хули против Бога, да хули името Му и скинията Му и онези, които живеят на небесата. И му бе позволено да воюва против светиите и да ги победи; и му бе дадена власт над всеки род и народ, език и племе. И ще му се поклонят всички, които живеят на земята, всеки, чието име не е било записано в книгата на живота на Агнеца, заклан от създаването на света.”

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кой е Антихристът?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries