settings icon
share icon
Въпрос

Кой е Сатана?

Отговор


Убежденията на хората за Сатана варират от глупави до абстрактни: от малкото червено човече с рога, което седи на вашето рамо и ви кара да съгрешавате, до израза, използван за описание на въплъщението на злото. Библията, обаче, ни дава ясно описание на това кой е Сатана и как засяга нашия живот. Казано простичко, Библията определя Сатана като ангелско същество, което падна от позицията си в небето заради греха и сега е диаметрално противоположен на Бог, правейки всичко по силите си да осуети Божиите цели за човечеството.

Сатана беше създаден като свят ангел. Исая 14:12 вероятно дава името на Сатана преди падането му като Луцифер. Езекиил 28:12-14 описва Сатана като създаден като херувим и очевидно беше най-съвършения ангел. Той стана високомерен в красотата и положението си и реши, че иска да седи на трон над този на Бог (Исая 14:13-14; Езекиил 28:15; 1 Тимотей 3:6). Гордостта на Сатана го водеше към неговото падане. Забележете многото „Аз ще...” изявления в Исая 14:12-15. Заради неговия грях, Бог изхвърли Сатана от небето.

Сатана стана владетеля на този свят, който работи отделно от Бог, и принца на въздушната власт (Йоан 12:31; 2 Коринтяни 4:4; Ефесяни 2:2). Той е обвинител (Откровение 12:10), изкусител (Матей 4:3; 1 Солунци 3:5) и измамник (Битие 3; 2 Коринтяни 4:4; Откровение 20:3). Самото му име означава противник или „ един, който се противопоставя”. Друго име, използвано за Сатана, дяволът, означава „клеветник”.

Въпреки че беше изхвърлен от небето, той все още се опитва да издигне трона си над Бог. Той имитира всичко, което Бог прави, надявайки се да получи поклонението на света и да подстрекава противопоставяне на Божието царство. Сатана е основният източник на всеки лъжлив култ и световна религия. Сатана ще направи каквото и да е и всичко, на което е способен, за да се противопоставя на Бог и на онези, които следват Бог. Обаче, съдбата на Сатана е решена окончателно – вечност в огненото езеро (Откровение 20:10).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кой е Сатана?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries