settings icon
share icon
Въпрос

Кой е Дагон в Библията?

Отговор


Дагон е главното божество на филистимците, а почитането на този езически бог датира от третото хилядолетие преди Христа. Според древната митология Дагон е баща на Ваал. Той бил бог на рибите (даг на иврит означава "риба") и бил представян като същество, което е наполовина човек, наполовина риба. Този образ задълбочавал еволюционното вярване, че и хората, и рибите са еволюирали заедно от първичните води. Възможно е Дагон да е бил и доставчик на зърно. Така че Дагон е бил подобен на много други идоли, тъй като е олицетворявал природните сили, които уж са създали всички неща.

В Библията Дагон се споменава на три места. Първото споменаване е в Съдии 16:23, където се казва, че Дагон е бог на филистимците. Филистимците принасят "голяма жертва" на Дагон, вярвайки, че техният идол е предал Самсон в ръцете им. В Първи летописи 10:10 се споменава за храм на Дагон, в който е била закрепена главата на цар Саул. След това, в 1 Царе 5, Дагон е унижен от Истинския Бог на израилтяните.

Каква интересна история се намира в 1 Царе 5! Филистимците заловиха Ковчега на Завета и "и го внесоха в храма на Дагон, и го поставиха до Дагон. А на следващия ден, когато азотяните станаха рано, видяха, че Дагон беше паднал с лицето си към земята пред Господния ковчег. И взеха Дагон и го поставиха на мястото му. И на другия ден, като станаха рано сутринта, ето, Дагон пак беше паднал с лицето си към земята пред Господния ковчег, като главата на Дагон и двете длани на ръцете му бяха отсечени върху прага. Само тялото на Дагон беше останало. (Затова нито Дагоновите жреци, нито някой от онези, които влизат в храма на Дагон, не стъпват на прага му[a] в Азот и до днес.) Но ръката на Господа натежа над азотците и Той ги изтреби, и порази с хемороиди тях, Азот и околностите му. След като азотските мъже видяха, че работата е такава, казаха: Ковчегът на Израилевия Бог няма да стои между нас, защото ръката Му тежи върху нас и върху бога ни Дагон." (стихове 2-7). Кой казва, че Бог няма чувство за хумор? Това трябва да е един от най-забавните пасажи в цялата Библия. За по-нататъшно четене вижте в 1 Царе 6 разказа за опита на филистимците да решат дилемата си - със златни плъхове и златни тумори (или, както се изразяват някои преводи, "златни хемороиди")!

Дагон фигурира и в историята на Йона, въпреки че божеството не се споменава поименно в книгата на Йона. Асирийците в Ниневия, при които Йона е изпратен като мисионер, почитат Дагон и неговия женски аналог - богинята на рибите Нанше. Йона, разбира се, не отива направо в Ниневия, а трябва да бъде доведен там по чудодеен начин. Превозното средство, което Бог осигурил на Йона - голяма риба - щяло да бъде изпълнено със смисъл за ниневийците. Когато Йона пристигнал в техния град, той направил, така да се каже, истински фурор. Той бил човек, който три дни е бил вътре в риба и директно е бил свален от рибата на сушата. Ниневийците, които се покланяли на рибен бог, били надлежно впечатлени; те обърнали внимание на Йона и се покаяли за греха си.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кой е Дагон в Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries