settings icon
share icon
Въпрос

Къде е адът? Какво е мястото на ада?

Отговор


Предлагани са множество теории за местоположението на ада. Традиционно гледище е, че адът е в центъра на земята. Други предполагат, че адът се намира във вселената в черна дупка. В Стария Завет думата, преведена „ад" е Шеол; в Новия Завет това е Хадес (означаващ „невидим") и Геена („Долината на Хинном"). Шеол е също превеждана като „яма" и „гроб". Както Шеол, така и Хадес назовават временното убежище на мъртвите преди съда (Псалом 9:17; Откровение 1:18). Геена се отнася за вечното състояние на наказание за мъртвите грешници (Марк 9:43).

Представата, че адът е под нас, вероятно в центъра на земята, идва от пасажи като Лука 10:15: „И ти, Капернауме, до небесата ли ще се издигнеш? До ада ще се смъкнеш." Също в 1 Царе медиумът от Ендор вижда духа на Самуил „да излиза от земята". Трябва да отбележим, обаче, че никой от тези пасажи не засяга географското местоположение на ада. Хвърлянето „долу" на Капернаум е вероятно препратка към състоянието на осъждане вместо физическа посока. И видението на Самуил от медиума било точно това: видение.

Във версията на Библията на крал Джеймс Ефесяни 4:9 казва, че преди Исус да се възнесе на небето „той [по-напред] слязъл в местата по-долни от земята". Някои християни възприемат „по-долните места на земята" като препратка към ада, където те казват, че Исус е прекарал времето между смъртта и възкресението Си. Обаче, Новата международна версия на Библията предлага по-добър превод: „Той също слязъл в по-долните земни места". Този стих само казва, че Исус е дошъл на земята. Това е препратка към Неговото въплъщаване, а не към Неговото местоположение след смъртта.

Представата, че адът е някъде във вселената, вероятно в черна дупка, се основава на знанието, че черните дупки са места на голяма горещина и налягане, от които нищо, дори и светлината, не може да избяга. Друго предположение е, че самата земя ще бъде „огненото езеро", за което се говори в Откровение 20:10-15. Когато земята бъде разрушена от огън (2 Петрово 3:10; Откровение 21:1), според теорията Бог ще използва горящата сфера като вечно място за мъчение на безбожниците. Отново, това е само предположение.

Да обобщим, Писанието не ни казва геологичното (или космологичното) местоположение на ада. Адът е буквално място на истинско мъчение, но не знаем къде се намира. Адът може да има физическо място в тази вселена или може да бъде в напълно различно „измерение". Какъвто и да е случаят, мястото на ада е много по-маловажно отколкото нуобходимостта да избегнем отиването там.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Къде е адът? Какво е мястото на ада?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries