settings icon
share icon
Въпрос

Къде е небето? Какво е мястото на небето?

Отговор


Небето най-вероятно е реално място. Библията много определено говори за съществуването на небето – и достъпа до небето чрез вяра в Исус Христос – но няма стихове, коитони дават географско местоположение. Краткият отговор на този въпрос е: „небето е там, където е Бог". Мястото, споменато в този въпрос, се нарича „третото небе" и „рай" в 2 Коринтяни 12:1-4, където апостол Павел казва за жив мъж, който бил „занесен" в рая и не могъл да го опише. Гръцката дума, преведена „занесен" също е използвана в 1 Солунци 4:17 при описанието на грабването, когато вярващите ще бъдат отнесени, за да бъдат с Господ. Тези пасажи са довели до заключението, че небето е отвъд земната атмосфера и отвъд звездите.

Обаче, тъй като Бог е дух, „небето" не може да означава място далеч от нас, което Той обитава. Било смятано, че гръцките богове прекарват повечето от времето си далеч от земята в своеобразен небесен еквивалент на Бахамите, но Бог от Библията не е като тях. Той е винаги близо до нас, когато Го призовем (Яков 4:8), и ние сме насърчени да „пристъпваме" към Него (Евреи 10:1, 22). Да приемем, че „небето", където светиите и ангелите обитават, трябва да бъде мислено като вид местоположение, защото светиите и ангелите като Божии създания съществуват в пространството и времето. Но когато се казва, че Творецът е „на небето", мисълта е, че Той съществува в различна равнина от нас, а не на различно място.

Библията изразява навсякъде, че Бог на небето е винаги близо до Своите чада на земята. Новият Завет споменава небето сравнително често. Въпреки това, дори с тази честота, подробното описание на неговото местоположение липсва. Вероятно Бог нарочно е покрил неговото място с тайнственост, тъй като е по-важно за нас да се съсредоточим върху Бога на небето отколкото описанието или мястото му. По-важно е да знаем „защо" отколкото „къде". Новият Завет се концентрира върху целта на небето повече от това да ни каже какво представлява то или къде се намира. Ние сме разбрали, че адът е за отделяне и наказание (Матей 8:12; 22:13). От друга страна, небето е за общение и вечна радост и по-важно, за поклонение около трона на Бог.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Къде е небето? Какво е мястото на небето?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries