settings icon
share icon
Въпрос

Къде е Бог? Къде е Бог, когато боли?

Отговор


Библията учи, че Бог управлява над народите от Своя свят трон на небето (Псалом 47:8; Исая 6:1; 66:1; Евреи 4:16). Въпреки че знаем, че Божието присъствие е в известен смисъл уникално на небето, ученията на Писанието също изясняват, че Бог е всеприсъстващ (присъстващ навсякъде едновременно). От началото на Писанието виждаме присъствието на Бог, носещ се над земята, дори когато тя още била все още безформена и празна (Битие 1:2). Бог изпълнил света със Своето творение и неговото присъствие и слава продължили да обитават цялата земя (Числа 14:21). Има много примери из цялото Писание за Божието присъствие като той се движи по земята, влизайки в отношения със Своето творение (Битие 3:8; Второзаконие 23:14; Изход 3:2; 3 Царе 19:11-18; Лука 1:35; Деяния 16:7). Евреи 4:13 казва: „И няма създание, което да не е явно пред Бога; но всичко е голо и разкрито пред очите на Този, на Когото има да отговаряме“. Еремия 23:24 възкликва: „Може ли някой да се скрие в тайни места, Та аз да го не видя? казва Господ. Не аз ли изпълвам небесата и земята? казва Господ“. Псалом 139 е удивително изучаване на Божието всеприсъствие.

Къде е Бог? Ако си вярващ в Исус Христос, Бог е с теб, до теб, над теб и вътре в теб. Божието присъствие и наблюдаваща грижа никога не те напускат. Ако не си вярващ в Исус Христос, Бог е право пред теб, като те кани, притегля те, предлага ти любовта, милостта и благодатта, която жадува да ти даде. Ако не си сигурен за своето взаимоотношение с Бог чрез Исус Христос, моля прочети нашата статия как „Да се разберем с Бог“. Вероятно по-добър въпрос от „Къде е Бог?“ е „Къде си ти във взаимотношението с Бог?“.

Къде е Бог, когато боли? Изглежда, че желаем да знаем отговора на този въпрос най-често, когато сме изправени пред болезнени изпитания и атаки на съмнение. Дори Исус по време на разпъването си на кръста попитал: „Боже Мой, Боже Мой, защо си Ме оставил?“ (Матей 27:46). За свидетелите от това време, както и за онези, които първи прочели историята, изглеждало, че Бог наистина е изоставил Исус, така че ние очевидно заключаваме, че Той ще ни изостави също в нашите най-тъмни моменти. Все пак, при продължително наблюдение на събитията, които се случили след разпъването на кръста, се разкрива истината, че нищо не може да ни отдели от Божията любов, дори смъртта (Римляни 8:37-39). След като Исус бил разпънат на кръста, Той бил прославен (1 Петрово 1:21; Марк 16:6, 19; Римляни 4:24-25). Само от този пример можем да бъдем уверени, че дори да не чувстваме Божието присъствие сред нашата болка, все още можем да вярваме, че Той никога няма да ни остави, нито да се откаже от нас (Евреи 13:5). „Бог понякога разрешава това, което Той мрази, за да осъществи това, което Той обича“ (Джон Ериксън Тада).

Основата на нашето доверие е фактът, че Бог не лъже, Той никога не се променя и Словото Му остава вярно завинаги (Числа 23:19; 1 Царе 15:29; Псалом 110:4; Малахия 3:6; Евреи 7:21; 13:8; Яков 1:17; 1 Петрово 1:25). Не губим кураж при болезнени обстоятелства, защото живеем с вяра във всяка дума, произлязла от Божиите уста, а надеждата ни не се основава на видяни или доловени неща. Доверяваме се на Бог, че нашите леки и краткотрайни безпокойства постигат за нас вечна слава, която далеч надхвърля цялото страдание, което ще изпитаме на тази земя. Затова приковаваме поглед не върху видяното, а върху невидимото, защото знаем и вярваме, че видимото е временно, а невидимото е вечно (2 Коринтяни 4:16-18; 5-7). Също се доверяваме на Божието Слово, което казва, че всичко, което Той прави постоянно, съдейства за доброто на онези, които Го обичат и са били призовани според Неговата цел (Римляни 8:28). Дори когато невинаги виждаме добрия край, за който спомага Бог с делата си, можем да бъдем уверени, че ще дойде времето, когато ще разберем и видим по-ясно.

Нашият живот е като шито одеяло. Ако погледнете обратната страна на одеялото, всичко, което виждате, е объркани възели и свободни краища, подаващи се отвсякъде. Това е много непривлекателно и изглежда не на място към изработеното. Но когато обърнете одеялото налице, виждате как шивачката умело е втъкала всеки мотив и е създала красива творба, много подобна на живота на вярващия (Исая 64:8). Живеем с ограничено разбиране на нещата за Бог, но все пак идва ден, когато ще знаем и разбираме всичко (Йов 37:5; Исая 40:28; Еклесиаст 11:5; 1 Коринтяни 13:12; 1 Йоан 3:2). Къде е Бог, когато боли? Посланието, което трябва да вземете със себе си в тежки времена, е, че когато не можете да видите Неговата ръка, се доверете на Неговото сърце и знайте със сигурност, че Той не ви е изоставил. Когато изглежда, че нямате собствена сила, тогава можете най-пълно да си почивате в Неговото присъствие и да знаете, че Силата Му е направена съвършена във вашата слабост (2 Коринтяни 12:9-10).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Къде е Бог? Къде е Бог, когато боли?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries