settings icon
share icon
Въпрос

Кога Бог е създал ангелите?

Отговор


Да се опитваме да определим кога Бог е създал ангелите е малко сложно, защото всичко, което Бог е направил „преди създаването на света“, поставя събитието извън самото време. Времето и пространството са характеристики на нашия свят, а не на Бог. Той не е ограничен от часове, дни и години като нас. Всъщност Библията ни казва, че „при Господа денят е като хиляда години, а хиляда години е като ден“ (2 Петър 3: 8).

Знаем, че Бог е създал ангелите, преди да е създал физическата вселена. Книгата на Йов описва ангелите, които се покланят на Бог, докато Той създава света: "Къде беше ти, когато основах земята? Извести, ако си разумен: Кой определи мерките ѝ? (Ако знаеш.) Или кой опъва връв за мерене по нея? На какво се закрепиха основите ѝ? Или кой положи крайъгълния ѝ камък, когато звездите на зората пееха заедно и всички Божии синове възклицаваха от радост? " (Йов 38: 4-7).

Ако разгледаме функцията на ангелите, бихме могли да заключим, че Бог е създал ангелите непосредствено преди създаването на човечеството, тъй като едно от задълженията им е да „Не са ли те всички служебни духове, изпращани да слугуват на онези, които ще наследят спасение? “ (Евреи 1:14). Също така знаем, че те са съществували преди райската градина, защото Сатана, който преди е бил ангелът Луцифер, вече е присъствал в градината в падналото си състояние. Тъй като обаче друга функция на ангелите е да се покланят на Бог около Неговия трон (Откровение 5: 11-14), те може да са съществували милиони години – човешки погледнато - преди Бог да е създал света, за да Му се покланят и да Му служат.

И така, въпреки че Библията не казва изрично кога Бог е създал ангелите, това е било преди светът да бъде създаден. Дали това е било ден преди или милиарди години преди – отново погледнато по човешки - не можем да сме сигурни.


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кога Бог е създал ангелите?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries