settings icon
share icon
Въпрос

През коя година е умрял Исус?

Отговор


Смъртта на Исус и Неговото последвало възкресение са единствените най-важни събития от сътворението на света. Чрез смъртта на Христос Бог взел онези, които били „отстранени" от Него поради греха и „примири сега чрез Неговата смърт в плътското Му тяло, да ви представи пред Себе Си свети, непорочни и безупречни" (Колосяни 1:21–22). И чрез възкресението на Христос Бог милостиво „ни възроди за жива надежда" (1 Петрово 1:3). Както и при повечето от събитията, които е записала, Библията не ни дава точната дата, когато е умрял Исус. Но можем да я изчислим с добра степен на точност.

Въпреки че световното летоброене историческо е разделено между пр.Хр. (преди Христа) и н.е. (лат. anno domini в годината на нашия Господ), Исус Христос всъщност е роден между 6 и 4 г. пр.Хр. Определяме тази дата въз основа на смъртта на Ирод Велики, който бил проконсул на Юдея от 47 г. пр.Хр. до смъртта си през 4 г. пр.Хр. На Йосиф и Мария с младенеца Исус било казано да се завърнат в Израел от Египет „след като умрял Ирод" (Матей 2:19).

Редица фактори ни позволяват да определим точно годината на смъртта на Исус. Знаем, че Йоан Кръстител започнал служението си през 26 г. н.е. въз основа на историческата бележка в Лука 3:1. Исус вероятно започнал служението Си скоро след като Йоан започнал своето. Исус после е служил приблизително три и половина години. Така краят на Неговото служение би трябвало да е било около 29-30 г. н.е.

Знае се, че Пилат Понтийски е управлявал Юдея от 26-36 г. н.е. Разпъването на кръста е станало по време на Пасха (Марк 14:12) и този факт заедно с астрономическите данни (еврейския календар бил лунен) стеснява кръга до две дати – 7 април 30 г. н.е. и 3 април 33 г. н.е. Има научни аргументи в подкрепа и на двете дати; по-късната дата (33 г. н.е.) би предполагала по-дълго служение на Исус и по-късно негово начало. По-ранната дата (30 г. н.е.) би изглеждала по-съвместима с това, което заключаваме за началото на служението на Исус от Лука 3:1.

Много събития са се случили на световната сцена от времето на Христос, но нищо никога не е затъмнявало значението и смисъла на това, което се е случило през 30 г. н.е. – смъртта и възкресението на Спасителя на света.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

През коя година е умрял Исус?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries