settings icon
share icon
Въпрос

Какво е определението за богословие?

Отговор


Думата „богословие” идва от думите „Бог” и „слово” и означава „изучаване на Бога”. Християнското богословие е просто опит да се разбере Бог така, както Той е открит в Библията. Никое богословие няма да обясни напълно Бог и Неговите пътища, понеже Бог е безгранично и вечно по-висш, отколкото сме ние. По тази причина всеки опит да Го опишем е несъвършен (Римляни 11:33-36). Обаче, Бог иска да Го познаваме, доколкото сме способни на това, и богословието е изкуството и науката да знаем това, което е възможно да бъде познато и разбрано за Бог по организиран и разбираем начин. Някои хора се опитват да избягват богословието, понеже вярват, че то причинява разногласия. Богословието, обаче, обединява, ако се разбира правилно. Точното, библейско богословие е добро нещо; това е учението на Божието Слово (2 Тимотей 3:16-17).

Затова изучаването на богословие не е нищо повече освен изследване на Божието Слово, за да разберем какво е разкрил за Себе си Бог. Когато правим това, започваме да го познаваме като Творец на всичко, като Този, който държи всичко, като Съдията на всичко. Той е Алфа и Омега, началото и края на всичко. Когато Мойсей попита кой го изпраща при Фараон, Бог отговори „АЗ СЪМ КОЙТО СЪМ” (Изход 3:14). Името АЗ СЪМ показва личност. Бог има име, както е дал имена останалите. Името АЗ СЪМ означава свободно, целеустремено, самоопределящо се Същество с ум и воля – „личностен” Бог, който се е открил на човечеството чрез Своето Слово и чрез Сина Си, Исус Христос.

Изучаването на богословие означава да опознаваме Бог, за да можем да Го прославяме чрез нашата любов и покорство. Забележете прогресията тук: трябва да Го познаем, преди да можем да Го обикнем, и трябва да Го обичаме преди да можем да пожелаем да Му се покоряваме. Като вторична последица от това нашият живот ще се обогати неизмеримо от утехата и надеждата, които Той дава на тези, които го познават, обичат и Му се покоряват. Слабото богословие и повърхностното, неточно разбиране на Бог само ще влоши живота ни вместо да донесе утехата и надеждата, за които копнеем. Затова е много важно да познаваме Бога. Ние ще бъдем жестоки към себе си, ако се опитваме да живеем в този свят без да познаваме Бога. Светът е болезнено място и животът в него е разочароващ и неприятен. Ако отхвърляте богословието се обричате на живот без усещане за посока. Без богословие ние пропиляваме живота си и погубваме душите си.

Всички християни трябва да бъдат обсебени от богословие – интензивното, лично изучаване на Бога – за да познават, обичат и да се покоряват на Този, с когото ще с радост ще прекараме вечността.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е определението за богословие?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries