settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява похотта? Какво има да каже Библията за похотта?

Отговор


Опредението в речника за похот е „1) интензивно или необуздано сексуално желание или 2) непреодолимо желание или копнеж.“ Библията говори за похот по няколко начина. Изход 20:14, 17: „Не прелюбодействувай…. Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата, нито слугинята му, нито вола му, нито осела му, нито какво да е нещо, което е на ближния ти.“ Или Матей 5:28: „Но Аз ви казвам, че всеки, който гледа жена, за да я пожелае, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си.“ И Йов 31:11-12: „Защото това [прелъстяването] би било гнусно дело, и беззаконие, което да се накаже от съдиите; Понеже това е огън, който изгорява до погубване, и би изкоренил всичките ми плодове.“

Похотта има за свой фокус задоволяването на себе си и тя често води до зловредни действия за задоволяване на нечии желания без оглед на последиците. Похотта е заради притежаването и алчността. Християнскта вяра е за себеотрицанието и е белязана от свят живот (Римляни 6:19, 12:1-2; 1 Корнитяни 1:2, 30, 6:19-20; Ефесяни 1:4, 4:24; Колосяни 3:12; 1 Солунци 4:3-8,5:23; 2 Тимотей 1:9; Евреи 12:14; 1 Петрово 1:15-16). Целта на всеки човек, който е положил вярата си в Исус Христос, е да стане все повече като Него с всеки ден. Това означава изоставяне на стария начин на живот, при който грехът е бил в контрол, и приспособяване на мислите и действията на човека към стандарта, поставен в Писанието. Похотта е противоположна на този идеал.

Никой няма да бъде никога съвършен, нито ще постигне безгрешност докато е на тази земя, въпреки че това е цел, към която се стремим. Библията заявява това силно в 1 Солунци 4:7-8: „Защото Бог не ни е призовал за нечистота, а за освещение. Затова, който отхвърля това, отхвърля не човек, а Бога, който ви дава и Светия Си Дух.“ Ако похотта още не е сграбчила сърцето и ума ви, пригответе се чрез безупречен живот да се борите с изкушенията на похотта. Ако понастоящем се борите с похотта, е време да изповядате греха си на Бог и да помолите за Неговата намеса в живота ви, така че светостта да може да бъде белег също на живота ви.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява похотта? Какво има да каже Библията за похотта?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries