settings icon
share icon
Въпрос

Сатана има ли силата да контролира времето?

Отговор


Нарастващият брой природни бедствия и ужасни бури карат много хора да се чудят кой контролира времето, Бог или Сатана? Някои посочват описанията на Сатана като „княз на въздушната сила” в Ефесяни 2: 2 и „бог на този свят” във 2 Коринтяни 4: 4 като доказателство за това, че Сатана има контрол над времето. Изследването на Писанието разкрива, че каквото и влияние да имат Сатана и неговите демони върху времето, то е ограничено от Божия върховен суверенитет. Дяволът, нашият „противник“, трябва да се приема сериозно; трябва да признаем неговото съществуване и ограничената му власт над света. В същото време Сатана, победен паднал ангел, е свръхчовек, но не и божествен, притежаващ само силата, която Бог в крайна сметка позволява (2 Солуняни 2: 6-11).

Ако Сатана можеше да влияе на времето, това би било възможно само с Божието разрешение и сдържано, както в случая с Йов. Бог позволи на Сатана да измъчва Йов, за да го изпита, и това включваше „Божия огън” (вероятно мълния), който „падна от небето и изгори овцете и слугите“ (Йов 1:16). Това беше последвано от „мощен вятър“ (вероятно торнадо), който разруши дома на първородния му син и уби децата на Йов (стихове 18-19). Така че, ако огънят от небето и торнадото по някакъв начин са били причинени от Сатана, те са били под върховния контрол на Бог за Неговите цели.

Бог, а не Сатана е този, който контролира времето (Изход 9:29; Псалм 135: 6-7; Йеремия 10:13).

Бог контролира небето и дъжда (Псалм 77: 16-19).

Бог контролира вятъра (Марк 4: 35-41; Йеремия 51:16).

Бог поддържа Вселената (Евреи 1: 3).

Бог има власт над облаците (Йов 37: 11-12, 16).

Бог има власт над мълнията (Псалм 18:14).

Бог има власт над цялата природа (Йов 26).

Бог контролира всички неща, включително времето. Чрез Своето провидение Бог осигурява и защитава Своите деца, но също така позволява на Сатана, демоните и човечеството да упражняват ограничената си воля за извършване на действия на грях, зло и нечестие. Същите тези същества носят пълна отговорност за всички предизвикани от човека бедствия и трагедии. Знаем, че Бог е определил какво да се случи (Ефесяни 1:11; Римляни 11:36) и следователно Невидимата Му ръка ни държи в болката ни, въпреки че не може да съгреши или да извърши зло (Яков 1: 13-17 ).

Не може да има безсмислено страдание за вярващия, независимо дали страданието е причинено от човечеството или от природно събитие. Може не винаги да знаем защо се случват зли действия или природни бедствия, но можем да бъдем сигурни, че във всичките ни изпитания Бог използва всичко за Негова слава и за нашето вечно добро (Римляни 8: 18-28).


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Сатана има ли силата да контролира времето?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries