settings icon
share icon
Въпрос

Какво символизира водното кръщение?

Отговор


Водното кръщение символизира пълното доверие и упование на вярващия човек в Господ Исус Христос, както и посвещение да живее в покорство към Него. То също изразява единство с другите светии (Ефес. 2:19), т.е. с всеки човек от всеки народ на земята, който е член на Тялото Христово (Гал. 3:27-28). Това е, което предава като послание водното кръщение, но не само. То не ни спасява. Ние сме спасени по благодат чрез вяра, не чрез дела (Еф. 2:8-9). Ние се кръщаваме, защото нашия Господ го постанови: „Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух,” (Мат. 28:19).

Водното кръщение е за вярващи хора. Преди да се кръстим, трябва да стигнем до убеждението, че сме грешници, които се нуждаят от спасение (Римл. 3:23). Трябва да повярваме, че Христос умря на кръста за да плати за нашите грехове, че беше погребан и възкръсна за да ни осигури място в небето (1 Кор. 15:1-4). Когато се обърнем към Него с молба да ни прости греховете и да бъде наш Господ и Спасител, ние преживяваме новорождение чрез силата на Святия Дух. Нашето вечно спасение е гарантирано и започваме да „умираме“ за себе си и да живеем за Христос (1 Петр. 1:3-5). Едва тогава сме духовно готови за да приемем водно кръщение.

Водното кръщение е красива картина за това, което нашият Господ е направил за нас. Когато сме напълно потопени във водата, ние се кръщаваме в Неговата смърт на кръста и вече не сме роби на греха (Римл. 6:3-7). Когато сме извадени от водата, ние сме символично възкресени – издигнати за нов живот в Христос да бъдем с Него завинаги, родени в семейството на нашия любящ Бог (Римл. 8:16). Водното кръщение също изобразява духовното очистване, което преживяваме когато сме спасени; така, както водата очиства плътта, така и Святият Дух очиства сърцата ни, когато се доверим на Христос.

Фактът, че водното кръщение не е предпоставка за нашето спасение най-добре може да се докаже чрез примера на човека, който беше спасен, но без да бъде кръщаван във вода – престъпникът на кръста (Лука 23:39-43). Този човек, който сам изповяда, че е грешник, призна Исус за свой Господ в момента, когато умираше на кръста, редом до Него. Престъпникът се помоли за спасение и греховете му бяха простени. Въпреки, че не беше кръстен във вода, в този момент той беше духовно кръстен в смъртта на Христос, и след това беше възкресен за вечен живот чрез силата на Христовото слово (Евреи 1:3).

Християните трябва да се кръщават като израз на покорство и любов към нашия Господ Исус (Йоан 14:15). Библейският метод на кръщение е чрез пълно потапяне, тъй като така се представя смъртта, погребението и възкресението на Христос.


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво символизира водното кръщение?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries