settings icon
share icon
Въпрос

Войната в небето в Откровение 12 описва ли първоначалното падане на Сатана или описва ангелска битка в последните времена?

Отговор


Последната велика ангелска битка и окончателното изгонване на Сатана от небето е описано в Откровение 12: 7–12. В този пасаж Йоан вижда велика война, която противопоставя Михаил и ангелите на Бог срещу змея (Сатана) и неговите паднали ангели или демони. Това ще се случи в последните времена, по време на скръбта. В голямата си гордост и заблуда, че може да бъде като Бог, Сатана ще поведе последен бунт срещу Бог. Това ще бъде космическо несъответствие. Змеят и демоните му ще загубят битката и ще бъдат изхвърлени от небето завинаги.

Знаем, че тази битка все още е бъдеща поради контекста на Откровение 12. Стих 6 казва, че жената (Израел) бяга от змея (Сатана) „Тогава жената побегна в пустинята, където имаше място, приготвено от Бога, за да я хранят там хиляда двеста и шестдесет дни. " Стих 7 започва с думите И тогава. Докато Израел бяга, избухва война в небесното царство. Полетът на жената в Откровение 12: 6 съответства на призива на Исус към евреите, живеещи в Юдея, да „избягат в планините", когато видят мерзостта на запустението (Матей 24:16). В средата на скръбта Антихристът ще покаже истинските си цветове, Сатана ще бъде ограничен и Израел ще бъде богозащитен за 1260 дни (три години и половина, или втората половина на скръбта).

Често погрешно схващане е, че Сатана и неговите демони са били заключени в ада след падането на Сатана. От много библейски пасажи става ясно, че нa Сатана, небето не е билo забраненo след първия си бунт. В Йов 1: 1—2: 8 той се явява пред Бог, за да обвини Йов, че има скрити мотиви в своето поклонение на Бога. В Захария 3 Сатана отново се явява пред Бог, за да обвини Исус Навиев, първосвещеникът. Също така, пророк Михей разказва видение за зли духове, стоящи в Божието присъствие в 3 Царе 22: 19–22. Така че, дори след падането, Сатана все още има известен достъп до небето.

В този период, Сатана и неговите ангели все още имат ограничен достъп до небето и се противопоставят на Божиите ангели (Даниил 10: 10–14). Но в битката, записана в Откровение 12, Сатана и неговите слуги ще загубят всякакъв достъп до небето (стих 8) и ще бъдат ограничени в рамнките на тази планета (стих 9). Свободата му е ограничена, Сатана ще бъде „изпълнен с ярост, защото знае, че времето му е малко" (стих 12).

На небето ще има голяма радост, тъй като на вековният обвинител ще му бъде завинаги забранено да клевети избраните. Въпреки това, жителите на земята ще страдат ужасно след това събитие, поради яростта на Сатана и останалите Божии присъди на земята.

Битката между Михаил и Сатана ще бъде ключова. Когато Божиите святи ангели побеждават демоничните орди, висок глас в небето казва: „ Сега дойде спасението, силата и царството на нашия Бог и властта на Неговия Христос; защото бе свален клеветникът на нашите братя, който ги клевети денем и нощем пред нашия Бог. "(Откровение 12:10). Светиите на Бог ще участват и в тази победа: „А те го победиха чрез кръвта на Агнеца и чрез словото на своето свидетелство; защото не обичаха живота с дотолкова, че да бягат от смърт. " (стих 11).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Войната в небето в Откровение 12 описва ли първоначалното падане на Сатана или описва ангелска битка в последните времена?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries