settings icon
share icon
Въпрос

Грешно ли е да желаеш да умреш?

Отговор


Много хора, които страдат от смъртоносна болест, болезнени състояния или силна тъга или емоционална болка, са се чудили дали можем да помолим Бог да отнеме живота ни. Това форма на самоубийство ли е? Ще ни отнесе ли на небето Бог, ако се молим да умрем? Въпросът, който възниква, е дали такава молитва е греховна.

Да искаш да избягаш от страдание, независмо дали емоционално или физическо,е много човешко състояние. Дори Господ Исус Христос се молил: „Отче Мой, ако е възможно, нека Ме отмине тази чаша; не обаче, както Аз искам, но както Ти искаш" (Матей 26:39). Това била човешката природа на Исус, която говорела. Исус знаел какво предстояло пред кръста, но забележете, че Той се предал на Божията воля. Във всички неща Исус Се предавал на волята на Отца (Йоан 5:30). В Градината Исус потвърдил, че има време, когато е необходимо да се страда, и Той с готовност страдал, защото това било волята на Отца.

Като вярващи ние трябвада се молим: „Да бъде твоята воля". Никой от нас няма да умре преди своето време. Давид потвърдил истината, че всичките ни дни са планирани от Бог и нищо няма да ги скъси извън Божията воля: „И в твоята книга бяха записани Всичките ми определени дни, Докато още не съществуваше ни един от тях" (Псалом 139:16). Вместо да се молим да умрем е по-добре да се молим за Божията сила и милост да устояваме в каквото и да е страдание, което изпитваме, и да се доверяваме на Бог да определи времето и подробностите на нашето умиране.

Страданието е трудно и понякога най-трудната част е да разберем защо. Страданието е смиряващо и ние не обичаме да бъдем смирявани или да бъдем слаби и зависими. Но когато запитаме: „Защо аз, Господи?", отговорът може да бъде само „Защо не ти?" Когато новородените вярващи страдат на земята, Бог има цел за това страдание. Неговите планове и цели са съвършени и святи, както Той е съвършен и свят. Псалмистът ни казва: „Колкото за Бога, Неговият път е съвършен" (Псалом 18:30). Ако Божиите пътища са съвършени, тогава можем да се доверим на всичко, което Той позволява – то също е съвършено. Това може да не изглежда възможно за нас, но умовете ни не са като Божия ум, както Той ни напомня в Исая 55:8-9.

Апостол Павел страдал от „трън в плътта" – някакво заболяване, което не е обяснено в Библията – и три пъти той се молил Господ да отстрани този трън. Но Бог, който можел да облекчи страданието на Павел за миг, избрал да не го стори. Той напомнил на Павел, че „трънът" бил, за да го предпази от възгордяване и да не се „превъзнася поради премногото откровения", които му били дадени, да го пази той самият да не се превъзнесе. Но Бог не оставил Павел безсилен да страда сам. Бог го уверил, че благодатта, която му била дадена, била „достатъчна", и че Бог ще бъде прославен от Павел, който разчита на Неговата сила да го подкрепя. Отговорът на Павел на тези истини бил да се радва на своята крехкост и страдания, тъй като в тях Бог е прославен, когато чудото на Неговата власт и сила се изяват (2 Коринтяни 12:7-10). Следователно, вместо да търсим да избегнем страдание от всеки вид чрез смъртта, трябва да зависим от Бог и да се уповаваме на Него. Неговата цел в страданието ще бъде винаги да принесе слава на Него и изобилие в нашето благословение.

Когато сме под силния натиск на страданието, понякога ние се чувстваме сякаш не можем да продължим повече. Но Бог ни напомня, че няма страдание или изпитание, което идва при вярващия, което никой преди нас да не е изпитал. Други вярващи са страдали от преследване и ужасна смърт в ръцете на Богомразци. Други вярващи са били самотни и изоставени; някои са били затваряни заради своето свидетелство. Така че ние със сигурност не сме сами. Но Бог е винаги верен и Той няма да позволи да страдаме или да бъдем изпитвани отвъд това, което можем да издържим, и също ще направи начин да избягаме, така че да можем да го понесем (1 Коринтяни 10:13).

Накрая, да отговорим на въпроса дали е наистина греховно да се молим да умрем: „Всичко, което не става от вяра е грях" (Римляни 14:23). С други думи, ако нашата вътрешна същност казва, че е грях, тогава за нас то е грях. Също съществува Писанието, което казва: „Прочее, ако някой знае да прави добро и не го прави, грях е нему" (Яков 4:17). Има само едни грях, който ни държи настрани от небето, и това е грехът на отхвърляне на Господа Исус Христос като наш Спасител. Но молитвата към Бог да ни позволи да умрем може да бъде грях, защото това означава липса на вяра. По-добра молитва би била „Бог, обещал си да ме подкрепяш през всяко изпитание. Моля те да облекчиш моето страдание или да осигуриш начин да го избегна. Но във всичко да не бъде моята воля, а твоята. Амин."

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Грешно ли е да желаеш да умреш?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries