settings icon
share icon
Въпрос

Защо чакането на Бог е толкова трудно?

Отговор


Да чакаш Бог е не само трудно; понякога изглежда невъзможно. Искаме нещата да се случват в наше време, според нашите планове. Но Бог не действа по нашите графици и идват , разочарования. Бог има по-голяма перспектива за събитията в живота и Неговата перспектива, планове и графици са съвършени и святи, защото Той е съвършен и свят. Псалмистът ни казва: „Колкото до Бога, Неговият път е съвършен; словото на ГОСПОДА е опитано; Той е щит на всички, които уповават на Него. “ (Псалм 18:30). Ако Божиите пътища са „съвършени“, тогава можем да вярваме, че каквото и да прави – и каквото и да е времето Му – то също е съвършено. Когато разберем този факт, чакането на Бог е не само по-малко трудно, но то всъщност става радостно.

Божиите обещания са ясни по този въпрос – ако чакаме Бог, Той ще поднови силата ни (Исая 40:31). Но ние сме хора и живеем в култура, която изисква всичко сега или дори вчера. Ето защо чакането на Бог е трудно. Понякога молитвите, които отправяме към Господа на Силите, се отговарят незабавно и това ни насърчава към по-нататъшно доверие и увереност. Въпреки това, понякога за определен период от време Господ изпитва вярата ни и тогава наистина можем да страдаме. Тогава нещата могат да станат трудни и тогава се чудим дали Господ наистина слуша нашата молитва.

Апостол Павел увещава църквата във Филипи да не се тревожи за нищо (Филипяни 4:6). Тревожността у вярващия предполага липса на вяра и това наскърбява Бог не само защото Той не иска да се тревожим за нищо, но и защото знае, че нашите тревоги произтичат от непълно разбиране за това кой е Той.

Решаващ аспект от Божията природа и характер и единственият атрибут, който ще ни позволи да Го очакваме търпеливо с пълно доверие, е Неговият суверенитет. Божият суверенитет се определя като Неговия пълен и тотален независим контрол над всяко създание, събитие и обстоятелство във всеки момент от историята. Неподвластен на никого, повлиян от никого, абсолютно независим, Бог прави каквото иска , винаги както пожелае, и нищо не може да удържи ръката Му: „Който от началото изявявам края и от древните времена – нестаналите още неща, и казвам: Намерението Ми ще се изпълни и ще извърша всичко, което Ми е угодно; ” (Исая 46:10). След като схванем това разбиране, чакането на нашия съвършен Бог да работи и действа в Неговото съвършено време не само ни дава възможност да чакаме търпеливо, но също така ни позволява да чакаме уверено.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо чакането на Бог е толкова трудно?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries