settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за спазването на обетите/клетвите ти?

Отговор


Има около 30 библейски споменавания на обетите, повечето от които са от Стария Завет. Левит и Числа споменават няколко пъти обетите във връзка с приношения и жертви. Имало ужасни последици за израилтяните, които са дали и нарушили обети, особено обети към Бог.

Историята на Ефтай илюстрира глупостта да даваш обети без да разбираш последиците. Преди да поведе израилтяните в битка срещу амонитите Ефтай – описан като могъщ и доблестен мъж – дал прибързан обет, че ще принесе на Господ онзи, който първо излезе на вратите да го посрещне, ако се завърне вкъщи като победител. Когато Господ му дал победа, този, който излязъл да го посрещне, била неговата дъщеря. Ефтай си спомнил своя обет и я принесъл на Господ (Съдии 11:29-40). Въпросът дали Ефтай е трябвало да спази обета си или не е разгледан в друга статия. Това, което ни показва този разказ, е глупостта на прибързани обети.

Вероятно затова Исус ни дава нова заповед за обетите. „Чули сте още, че е било казано на старовременните: "Не си престъпвай клетвата, но изпълнявай пред Господа клетвите си". Но Аз ви казвам: Никак да се не кълнете; нито в небето, защото то е престол на Бога; нито в земята, защото е подножието Му; нито в Ерусалим, защото е град на великия Цар. Нито в главата си да се не кълнеш, защото не можеш направи ни един косъм бял или черен. Но говорът ви да бъде: Да, да; Не, не; а каквото е повече от това, е от лукавия." (Матей 5:33-37).

Принципът тук е ясен за християните: не давайте обети, нито пред Господ, нито пред някого друг. Първо, не можем да знаем със сигурност дали ще можем да спазим обетите. Фактът, че сме склонни към грешките на преценката, които са част от нашата паднала природа, означава, че можем да даваме обети глупаво или от незрялост. Нещо повече, не знаем какво ще ни донесе бъдещето – само Бог знае. Не знаем какво ще се случи утре (Яков 4:14), така че да дадем обет, че ще направим или няма да направим нещо, е глупаво. Бог единствен е в контрол, а не ние, и Той прави „всичко да съдействува за добро на тия, които любят Бога, които са призовани според Неговото намерение" (Римляни 8:28). Като знаем това можем да видим, че не е необходимо да даваме обети. Когато кажем „да" или „не", това трябва да е точно каквото имаме предвид. Добавянето на обети или клетви към нашите думи ни отваря към влиянието на Сатаната, чието желание е да ни хване в капан и да компроментира нашето християнско свидетелство.

Ако сме дали обет глупаво и сме осъзнали, че неможем или не трябва да го спазим, трябва да го изповядаме на Бог като знаем, че Той е „верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда" (1 Йоаново 1:9). Въпреки че нарушаването на обет е сериозен въпрос, то не е непростимо, ако искрено го изповядаме пред Господ. Бог няма да ни държи обвързани с обети, дадени неблагоразумно, но той очаква да се подчиняваме на Исус и да се въздържаме от даване на обети в бъдеще.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за спазването на обетите/клетвите ти?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries