settings icon
share icon
Въпрос

Бог очаква ли от християните да гласуват?

Отговор


Ние твърдим, че е дълг и отговорност на всеки християнин да гласува и да избира водачи, които защитават християнски принципи. Бог със сигурност е в контрол, но това не означава, че не трябва да направим нищо, за да съдействаме на Неговата воля. Заповядано ни е да се молим за своите водачи (1 Тимотей 2:1-4). От гледна точка на политиката и ръководството, има сведения в Писанието, че понякога Бог не харесва ръководителите, които си избираме (Осия 8:4). Доказателствата за влиянието на греха върху света са навсякъде. Голяма част от страданието по земята е причинено от безбожно ръководство (Притчи 28:12). Писанието дава на християните инструкции да се покоряват на законните власти, освен ако те не противоречат на Господните заповеди (Деяния 5:27-29; Римляни 13:1-7). Като новородени вярващи, трябва да се стремим да избираме такива ръководители, които ще бъдат ръководени на свой ред от Създателя (1 Царе 12:13-25). Никога не трябва да бъдат подкрепяни кандидатите или предложенията, които нарушават Божиите заповеди за живота, семейството, брака или вярата (Притчи 14:34). Християните трябва да гласуват, след като са се помолили и са изучавали Словото на Бога и след като преценят какви действителни възможности имат пред себе си.

В много страни в този свят християните са преследвани и гонени. Те страдат под властта на правителства, които са безсилни да се променят и от правителства, които мразят тяхната вяра и смълчават техните гласове. Тези вярващи проповядват евангелието на Исус Христос с риск за собствения си живот. В САЩ християните са били благословени с правото да говорят и да избират своите ръководители без да се боят за себе си или за своите семейства. На миналите избори в САЩ, около двама от всеки пет човека, които се наричат християни, взеха това право за даденост и не гласуваха. Около един от всеки пет човека, които се наричат християни и могат да гласуват, дори не се регистрираха да гласуват.

В днешните времена има много хора, които искат да изличат напълно името и посланието на Христос от обществената арена. Гласуването е възможност за популяризирането, защитаването и запазването на благочестиво управление. Подминаването на тази възможност означава, че оставяме хората, които искат да омаловажат името на Христос, да постигнат своите цели в нашия живот. Водачите, които избираме – или за чието премахване не правим нищо – имат голямо влияние върху нашите свободи. Те могат да изберат да защитят нашето право да се покланяме на Бог и да разпространяваме евангелието, или може да ограничат тези права. Те може да поведат нашия народ към правдата или към морална катастрофа. Като християни, ние трябва да заемем позиция и да последваме заповедта да изпълняваме своите обществени задължения (Матей 22:21).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Бог очаква ли от християните да гласуват?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries