settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за вуду? Как трябва един християнин да гледа на вуду?

Отговор


Вуду е наименование на няколко религиозни практики, произлизащи от западноафриканското вуду. Първоначалното западноафриканско вуду е политеистична религия, наречена Водон. Тази религия почита бог с двойствена природа - мъжка и женска, и духове, които управляват природата, както и духове в скалите, реките, дърветата и др. Тези духове са водон или вуду. Тази форма на вуду включва също жертвоприношения на животни и поклонение на предците.
Народният тип вуду, който се среща в Латинска Америка, Куба, Хаити и някои части на Съединените щати, произлиза от западноафриканското вуду, но се смесва с някои суеверия, свързани с римокатолицизма. Това се случва, когато робите са докарани в Новия свят и са принудени да приемат римокатолицизма. Те смесили западноафриканското вуду с римокатолицизма. В Куба тази смесица обикновено се нарича сантерия, а в Бразилия - кандомбле (могат да се използват и други термини). В хаитянското вуду поклонението е насочено към лоа - божества, които служат на един бог. Лоа се свързват с католическите светци.

В Луизиана, САЩ, във вуду е силно застъпена вярата в духове, които контролират всичко. Робите променят африканските имена на тези духове с имена на католически светци като част от смесването на западноафриканското вуду с римокатолицизма. Жените в луизианското вуду, които ръководели ритуали и церемонии и използвали талисмани и магически отвари, станали известни като кралици на вуду. Най-известната кралица на вуду е Мари Лаво от Ню Орлиънс, която също се е смятала за ревностна католичка. Поради това се стига до по-голям синкретизъм (смесване) между вуду и римокатолицизма.

Вуду се основава предимно на устни предания и затова може да се различава от човек на човек. Съществува вяра в един бог, наречен Бонди, но той е отдалечен и не участва активно в ежедневието. Поклонниците на вуду се свързват с духовете чрез пеене, екстатични танци, при които канят духовете да ги "яхнат", използват и змии. Освен това има специални диети, церемонии, ритуали, заклинания, отвари и талисмани и амулети за лечение и подпомагане на последователите.

Вуду включва поклонение на духове и окултни практики като гадаене и магьосничество. Тези практики са категорично осъдени от Бога в цялата Библия, например във Второзаконие 18:9-13, където Бог забранява на хората да се допитват до всеки, който е " прорицател, окултист, гадател или магьосник, никакъв чародей, запитвач на зли духове, врач или човек, който извиква духове на мъртви;“ (вж. също Левит 19:26, 31, 20:6; 2 Царе 17:17; Деяния 19:18-19; Галатяни 5:19-21; Откровение 21:8, 22:15).

Богът на вуду не е библейският Бог, а отдалечен бог, който не е свързан с човечеството или природата. Поклонението на духовете на вуду е поклонение на лъжливи богове и като такова е осъдено в цялата Библия. Вуду е не само религия, която е несъвместима с християнството, но нейните практики и вярвания са против Божието слово. Освен това окултните практики на вуду са опасни, защото поставят хората под влиянието на демони.

Като смесва политеистичното поклонение на духове с повърхностна форма на християнство, Вуду на практика отрича първенството на Исус Христос и Неговото изкупително дело на кръста, както и необходимостта от изкупление единствено чрез вяра в Христос. Следователно вуду е несъвместимо с Божието слово в три аспекта: не се почита истинският Бог, Исус е второстепенен спрямо духовете и преобладават окултните практики.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за вуду? Как трябва един християнин да гледа на вуду?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries