settings icon
share icon
Въпрос

Бог дава ли и днес видения на хората? Трябва ли християните да очакват виденията да бъдат част от техния християнски опит?

Отговор


Може ли Бог дава видения на хората днес? Да! Дава ли Бог видения на хората днес? Вероятно. Трябва ли да очакваме виденията да са обикновени явления? Не. Както е записано в Библията, Бог е говорил на хората много пъти чрез видения. Примери са Йосиф, син на Яков, Йосиф, мъжа на Мария, Соломон, Исая, Езекил, Данаил, Петър, Павел и много други. Пророк Йоил предсказа изливане на видения и това е потвърдено от Апостол Петър в Деяния Глава 2. Забележете – разликата между видение и сън е, че видението се дава, когато човек е „буден”, докато съня се дава, когато човек е „заспал”.

В много части на света Бог изглежда използва изобилно видения и сънища. В районите, в които има малко или никакво благовестие и където хората нямат Библии, Бог изпраща посланието Си към хората пряко. Това е изцяло съобразно с библейските примери за видения, често използвани от Бог за разкриване на Неговата истина на хората в ранните дни на християнството (вж Книгата Деяния на апостолите). Ако Бог желае да предаде Неговото послание на дадено лице, Той може да използва всякакви средства, които сметне за необходими – мисионер, ангел, видение, сън и т.н. Бог също, разбира се, има способността да дава видения в области, където Евангелието вече е лесно достъпно. Няма ограничения за това какво Бог може да направи.

В същото време, ние трябва да сме много внимателни, когато става въпрос за видения и тълкуване на видения. Ние трябва да помним, че Библията е завършена и ни казва всичко, което трябва да знаем. Ключовата истина е, че ако Бог даде видение, то ще бъде в пълно съгласие с това, което вече е разкрил в Словото Си. На виденията никога не трябва да се дава равен или по-голям авторитет от Словото на Бог. Божието Слово е основния авторитет за християнска вяра и практика. Ако смятате, че сте имали видение и чувствате, че вероятно Бог ви го е дал, в молитва разгледайте Словото на Бог и се уверете, че вашето видение е в съгласие с Писанието. Ако е така, в молитва обмислете какво Бог иска да направите в отговор на видението (Яков 1:5). Бог няма да даде видение на един човек и след това да държи значението на това видение скрито. В Писанието всеки път, когато човек е молил Бог за смисъла на видение, Бог му го е разяснявал (вж Данаил 8:15-17).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Бог дава ли и днес видения на хората? Трябва ли християните да очакват виденията да бъдат част от техния християнски опит?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries