settings icon
share icon
Въпрос

Защо раждането от девица е толкова важно?

Отговор


Доктрината за раждането от девица е крайно важна (Исая 7:14; Матей 1:23; Лука 1:27, 34). Първо нека видим как Писанието описва благословеното събитие. В отговор на въпроса на Мария „как?” Гавраил казва „Светият Дух ще дойде върху ти, и силата на Всевишния ще те осени” (Лука 1:35). Ангелът окуражава Йосиф да се ожени за Мария с тези думи: „зачнатото в нея е от Светия Дух” (Матей 1:20). Матей твърди, че девицата „се намери непразна от Светия Дух” (Матей 1:18). Галатяни 4:4 също учи за раждането от девица: „Бог изпрати Сина Си, Който се роди от жена.”

От тези пасажи със сигурност става ясно, че раждането на Исус беше резултат от работенето на Святия Дух в тялото на Мария. Нематериалното (Духа) и материалното (утробата на Мария) и двете бяха включени. Мария, разбира се, не можеше да зачене от само себе си и в този смисъл тя просто беше „съд.” Само Бог можеше да изпълни чудото на въплъщението.

Опровергаването на физическата връзка между Мария и Исус би предположило, че Исус не е бил наистина човек. Писанието учи, че Исус беше напълно човек с физическо тяло като нашето. Това Той получи от Мария. В същото време Исус беше напълно Бог с вечна, безгрешна природа. Виж Йоан 1:14; 1 Тимотей 3:16 и Евреи 2:14-17.

Исус не беше роден в грях; Той нямаше грешно естество (Евреи 7:26). Изглежда, че грешната природа се предава от поколение на поколение чрез бащата (Римляни 5:12, 17, 19). Раждането от девица избягна предаването на грешното естество и позволи вечния Бог да стане съвършен мъж.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо раждането от девица е толкова важно?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries