settings icon
share icon
Въпрос

Исус беше ли вегетарианец? Трябва ли християнинът да бъде вегетарианец?

Отговор


Исус не беше вегетарианец. Библията казва, че Исус е ял риба (Лука 24:42-43) и агнешко (Лука 22:8-15). Исус чудотворно нахрани тълпите с риба и хляб, което щеше да бъде странно, ако беше вегетарианец (Матей 14:17-21). В едно видение за апостол Петър, Исус обяви всички храни за чисти, включително и животните (Деяния 10:10-15). След потопа от времето на Ной, Бог даде разрешение на човечеството да яде месо (Битие 9:2-3). Никога не е отменял това разрешение.

Като имаме предвид това, трябва да отбележим, че няма нищо лошо, ако някой християнин е вегетарианец. Библията не ни заповядва да ядем месо. Няма нищо лошо в това да се въздържаме от яденето на месо. Това, което казва Библията е, че не трябва да налагаме своите убеждения по този въпрос върху другите хора, или да ги съдим по това, което ядат или не ядат. Римляни 14:2-3 ни казва: „Един вярва, че може всичко да яде; а който е слаб във вярата, яде само зеленчук. Който яде, да не презира този, който не яде; и който не яде, да не осъжда този, който яде; защото Бог го е приел.”

Отново ще кажем, че след Потопа Бог разреши на човечеството да яде месо (Битие 9:3). В Старозаветния закон беше заповядано на Израел да не яде определени храни (Левит 11:1-47), но никъде нямаше заповед да не се яде месо. Исус обяви всички храни, включително всички видове месо, за чисти (Марк 7:19). Както винаги, всеки християнин трябва да се моли за напътствие от Бога относно това какво да яде. Каквото и да решим да ядем, то е приемливо пред Бога, стига да Му благодарим, че Го е осигурил (1 Солунци 5:18). „И така, ядете ли, пиете ли, вършите ли нещо, всичко вършете за Божията слава” (1 Коринтяни 10:31).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Исус беше ли вегетарианец? Трябва ли християнинът да бъде вегетарианец?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries