settings icon
share icon
Въпрос

Защо Бог е създал толкова огромна вселена и други планети, ако само на Земята има живот?

Отговор


Въпросът дали Бог е създал живот на други планети е, разбира се, увлекателен. Псалом 19:1 казва, че „Небесата разказват славата Божия, И просторът известява делото на ръцете Му." Всичко, което Бог е направил, дали теб и мен, или дивия свят, или ангелите, или звездите и планетите е било направено за Негова слава. Когато виждаме спиращата дъха гледка на Млечния път или се взираме в Сатурн през телескоп, ние сме удивлени от Божиите чудеса!

Давид е написал в Псалом 8:3: „Като гледам Твоите небеса, делото на Твоите пръсти, Луната и звездите, които Ти си отредил." Когато гледаме огромното множество звезди, после четем, че учените са открили хиляди галактики, всяка съдържаща милиони звезди, трябва да застанем в почтителен страх пред Бог, толкова огромен да направи всичко това и да го нарече делото на Своите пръсти! Нещо повече, Псалом 147:4 ни разказва, че „изброява числото на звездите. Нарича ги всички по име." Не е възможно за човечеството да знае колко звезди има; Бог не само знае колко звезди има, но Той също знае „името" на всяка звезда! „Да! Моята ръка основа земята, И десницата Ми разпростря небето; Когато ги извикам, те всички се представят" (Исая 48:13).

Пространството и планетите били създадени за Божия слава. Знаем, че съществуват звезди и планети извън нашата слънчева система и те също са били създадени за Божия слава. Постоянно разширяваща се вселена е друго предположение, което тепърва трябва да бъде доказвано. Следващата най-близка до слънцето звезда е на над 4 светлинни години разстояние и това дори не е измерима част от размера на известната вселена, разширяваща се или не.

Що се отнася до това дали има ли живот на други планети, ние просто не знаем. Досега няма намерени доказателства за живот на други планети от нашата слънчева система. Като имаме предвид близостта на последните времена, е невероятно човекът да напредне достатъчно, за да посети други галактики преди завръщането на Господ. Независимо дали съществува или не живот, Бог е все още Творецът и Контрольорът на всички неща и всички неща са били създадени за Негова слава.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо Бог е създал толкова огромна вселена и други планети, ако само на Земята има живот?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries