settings icon
share icon
Въпрос

Универсализмът/универсалното спасение библейски ли е?

Отговор


Универсализмът е вярата, че всеки ще бъде спасен. Има много хора, които днес подкрепят гледната точка за „Универсално спасение” – идеята, че всички хора в края на краищата ще завършат в рая с Господа. Може би мисълта за мъже и жени, които живеят живот на вечни мъки в ада, кара някои да отхвърлят учението на Писанието по този въпрос. За някои това е свръх наблягане върху любовта и състраданието на Христос, което ги кара да вярват, че Бог ще се смили за всяка жива душа. Но писанията учат, че някои хора ще прекарат вечността в ада, а други цяла вечност в рая с Господа.

Най-напред, доказателството, че неспасените хора ще живеят вечно в ада. Собствените думи на Исус потвърждават, че времето, прекарано в небето за изкупените ще продължи толкова дълго, колкото и за неспасените в ада. Матей 25:46 гласи: „И тези [неспасените] ще отидат във ВЕЧНО наказание, а праведните - във ВЕЧЕН живот.” (курсива е мой). Някои вярват, че онези в ада ще престанат да съществуват накрая, но Сам Господ потвърждава, че това ще продължи вечно. Този „вечен огън” е споменат също и по-преди в Матея 25:41. В Марк 9:44 Исус говори за ада като „неугасимия огън”. Той никога няма да се угаси, защото ще гори завинаги.

Как може някой да избегне този „неугасим огън”? Много хора вярват, че всички пътища водят към небето, или считат, че Бог е толкова пълен с любов и милост, че Той ще позволи на всички хора да бъдат в рая. Макар че Бог със сигурност е пълен с любов и милост, точно тези качества Го накараха да изпрати Сина Си, Исус Христос на земята и да умре на кръста за нас. Исус Христос е единствената врата, която води към вечността в рая. Деяния 4:12, „И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име, дадено на човеците, чрез което трябва да се спасим.”. 1 Тимотей 2:5, 6а, „Защото има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците - Човекът Христос Исус, Който отдаде Себе Си като откуп за всички” В Йоан 14:6 Исус казва: „Аз съм пътят и истината, и животът; никой не идва при Отца освен чрез Мен.” Йоан 3:16, „Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине НИТО ЕДИН, КОЙТО ВЯРВА В НЕГО, но да има вечен живот.” Ако един човек реши да отхвърли Божия Син, той не отговаря на изискванията за спасение (Йоан 3:16,36).

Със стихове като тези става ясно, че универсализма и универсалното спасение е небиблейска вяра. Универсализмът не съответства на онова, което учи Писанието. Макар че много хора днес обвиняват християните, че са нетолерантни и „крайни”, важно е да запомните, че това са думите на Самия Христос. Християнството не е развило тези идеи само по себе си, християните просто заявяват онова, което Господ вече е казал. Хората избират да отхвърлят посланието, защото не искат да се изправят срещу греха си и да признаят, че се нуждаят от Господ да ги спаси. Твърдението, че онези, които отхвърлят Божието спасение чрез Сина Му ще бъдат спасени, е да омаловажаване на Божията святост и справедливост и отричане на необходимостта от Исусовата жертва заради нас.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Универсализмът/универсалното спасение библейски ли е?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries