settings icon
share icon
Въпрос

Каква е разликата между универсалната църква и местната църква?

Отговор


За да разберем разликата между местната църква и универсалната църква, трябва да дадем определение на всяко понятие. Местната църква е група от вярващи в Исус Христос, които се срещат редовно на едно определено място. Универсалната църква е съставена от всички вярващи в Исус Христос по света. Терминът „църква” произхожда поне от две думи. Едната от тях е свързана със събиране на хора, или „събрание” (1 Солунци 2:14; 2 Солунци 1:1). Тази дума се отнася за делото на Бог в спасяването и освещаването на вярващите като „призованите”. Например, когато в английския превод на Библията се среща думата църква, се използва точно тази дума. Втората дума говори за собственост и означава буквално „което принадлежи на Господ”. Това е думата, която се транслитерира в действителната дума „църква”. Тази гръцка дума е използвана само два пъти в Новия Завет и никога не се използва, за да назове пряко църква (1 Коринтяни 11:20; Откровение 1:10).

Обикновено определението за местна църква е местно събрание на всички, които изповядват вяра и принадлежност към Христос. Когато се говори за местно събрание се използва най-често гръцката дума „еклесия” (1 Солунци 1:1; 1 Коринтяни 4:17; 2 Коринтяни 11:8). Не е задължително да има само една конкретна местна църква на едно място. В по-големите градове има много местни църкви.

Универсалната църква е име, което е дадено на църквата по целия свят. В този случай идеята за църква не е толкова в самото събрание, а по-скоро означава хората, които го съставляват. Църквата е църква дори, когато не провежда официално събрание. В Деяния осма глава, стих 3, можем да видим, че църквата е църква, дори когато хората се събират вкъщи. Когато изучаваме конкретния текст на Деяния 9:31, можем да забележим, че преводът на Светия Синод, който използва думата „църкви”, трябва в действителност да използва единствено число, „църква”, която описва универсалната църква, а не само местните църкви. Някои може да се опитат да опишат универсалната църква като невидимата църква. Внимавайте да не правите това. универсалната църква никога не се описва в Писанието като невидима и със сигурност не трябва да бъде такава. Ето още стихове, които говорят за универсалната църква: 1 Кор. 12:28; 15:9; Матей 16:18; Ефесяни 1:22-23; Колосяни 1:18.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е разликата между универсалната църква и местната църква?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries