settings icon
share icon
Въпрос

Какво е унитариански универсализъм?

Отговор


Унитарианският универсализъм е сравнително малка, но влиятелна религиозна група. Релативизмът, толерантността и алтернативният начин на живот са думи, използвани от унитарианския универсализъм.

Името на унитарианските универсалисти идва от тяхното отричане на доктрината за Троицата и вярата им, че всички човешки същества получават спасение. Според универсалистите самата идея, че някой може да отиде в ада, е несъвместима с характера на един любящ Бог. Корените на универсалистите водят началото си от XVI век, когато унитарианските вярвания стават популярни по време на Реформацията. Унитарианската универсалистката идея се сливат в края на XVIII век в Америка по време на Епохата на разума. Интелектуалният елит по онова време отказва да вярва в такива библейски учения като пълна греховност и вечното осъждение, а по-скоро прегръща идеята за любящ Бог, който никога не би причинил страдание на някого.

Привържениците на унитарианския универсализъм основават вярванията си предимно на собствения си опит и не са привърженици на нито една религиозна система. Те вярват, че хората имат право сами да решават в какво да вярват и че другите не трябва да нарушават това право. В резултат на това един такъв вярващ може да клони към либералното християнство, а друг - към духовността на Ню Ейдж. Няма истинска догма, освен толерантност - към всичко, с изключение за библейското християнство. Унитарианските универсалисти гледат на Библията като на книга с поезия, митове и морални поучения, която е изцяло човешка и не е истинско Божие слово. Те отхвърлят библейското разбиране на Триединния Бог като оставят понятието за Бог на въображението на всеки отделен човек.

За унитарианеца универсалист Исус е добър морален учител, но нищо повече. Той не се приема, че има божествена природа и всяко чудо, свързано с Него, се отхвърля като неподвластно на човешкия разум. Повечето от думите на Исус, записани в Библията, се смятат за добавени от страна на авторите. Сред вярванията на универсалистите: Исус не е умрял, за да спаси човечеството от греха, тъй като човекът не е паднал грешник; акцентът се поставя върху способността на човечеството да бъде добро; грехът е напълно относителен и самият термин се използва рядко; човек се спасява чрез личностно усъвършенстване, като спасението е чисто житейско преживяване, "събуждане" за света около себе си. Това е много важно, тъй като смъртта е окончателна. Повечето унитариански универсалисти отричат съществуването на задгробен живот, така че всичко, което имаме на земята, е всичко, което някога ще получим.

От друга страна, Библията опровергава тези лъжи. Исус наистина спасява човечеството, което е в паднало състояние още от Едемската градина и е било отделено от Бога чрез греха (Йоан 10:15; Римляни 3:24-25; 5:8; 1 Петрово 2:24). Човекът не е добър, а грешен и безнадеждно изгубен. Само чрез Божията благодат и вяра в пролятата Христова кръв на кръста човечеството може да има мир със святия, трансцендентен Бог (Битие 2:16-17; 3:1-19; Йоан 3:36; Римляни 3:23; 1 Коринтяни 2:14; Ефесяни 2:1-10; 1 Тимотей 2:13-14; 1 Йоан 1:8).

Унитарианският универсализъм няма нищо общо с библейското християнство. То е фалшиво евангелие, ученията му противоречат на Библията, а привържениците му категорично се противопоставят на традиционните, библейски християнски вярвания (като същевременно претендират, че са свободни от каквато и да било дискриминация или предразсъдъци). Библията ясно опровергава унитарианския универсализъм по всички основни точки на неговите учения.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е унитариански универсализъм?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries