settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава да бъдеш впрегнат с неравен ярем?

Отговор


Фразата „впрегнати с неравен ярем" идва от 2 Коринтяни 6:14: „Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината?" В друга версия пише: „Не се обвързвайте с невярващи."

Яремът е дървен прът, който свързва два вола заедно и с товара, който теглят. „Впрягътт с неравен ярем" има един по-силен вол и един по-слаб или един по-висок и един по-нисък. По-слабият или по-ниският вол ще върви по-бавно от по-силния или по-високия вол като ще причинява товара да обикаля в кръгове. Когато воловете са неравно впрегнати, те не могат да изпълнят задачата пред тях. Вместо да работят заедно, те са в несъгласие един с друг.

Предупреждението на Павел в 2 Коринтяни 6:14 е част от по-широката беседа към църквата в Коринт за християнския живот. Той не ги насърчава да влизат в неравно партньорство с невярващи, защото вярващите и невярващите са противополжности, точно както са ротивоположни светлината и тъмнината. Те просто нямат нищо общо, точно както Христос няма нищо общо с „Велиал", еврейска дума, означаваща „безполезност" (стих 15). Тук Павел я използва, за да назове Сатаната. Идеята е, че езическият, порочен, невярващ свят е управляван от принципите на Сатаната, а християните трябва да бъдет отделени от този покварен свят, точно както Христос бил отделен от всичките методи, цели и планове на Сатаната. Той нямал участие в тях, Той не образувал съюз с тях, и така трябва да бъде с последователите на единия по отношение на последователите на другия. Опитът да живеем християнски живот с нехристиянин за наш близък приятел и съюзник само ще ни накара да обикаляме в кръгове.

„Неравният ярем" често се прилага към бизнес отношенията. За християнин да влезе в партньорство с невярващ е равносилно на „ухажване" на бедствието. Те имат противоположни светогледи и морал, а бизнес решенията, които трябва да се вземат ежедневно, ще отразяват единия или другия. За да работи взаимоотношението, единият или другият трябва да изостави своя морален център и да се придвижи към този на другия. Най-често вярващият е този, който се чувства притиснат да остави своите християнски принципи зад себе си заради печалбата и растежа на бизнеса.

Разбира се, най-близкият съюз, който един човек може да има с друг, се намира в брака, и по този начин обикновено се тълкува пасажът. Божият план за мъжа и жената е да станат „една плът" (Битие 2:24), толкова интимно взаимоотношение, че единият буквално и преносно става част от другия. Обединяването на вярващ с невярващ е по същество обединяване на противоположности, което прави взаимоотношението много трудно.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава да бъдеш впрегнат с неравен ярем?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries